H Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την αλληλεγγύη του Πάπα στους πρόσφυγες

H Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την αλληλεγγύη του Πάπα στους πρόσφυγες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εξαίρει την ισχυρή επίδειξη αλληλεγγύης του Πάπα απέναντι στους πρόσφυγες κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το Σάββατο 16 Απριλίου και για την προσφορά φιλοξενίας σε τρεις οικογένειες από τη Συρία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε το Σάββατο πίσω στη Ρώμη από τη Λέσβο μαζί με 12 Σύρους πρόσφυγες, τρεις γυναίκες, τρεις άνδρες και έξι παιδιά ηλικίας 4-14 ετών. Το Βατικανό ανέλαβε τη μεταφορά τους στη Ρώμη και εξασφάλισε στέγη για τους πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν φτάσει στις 18 Μαρτίου και περίμεναν να μετεγκατασταθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικογένειες από τη Συρία (δύο από τη Δαμασκό και μία από την πόλη Deir ez-Zor) είχαν φτάσει στη Λέσβο λίγες μόνο μέρες πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου.

Το Σάββατο, ο Πάπας επισκέφτηκε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο και χαιρέτισε παιδιά, γυναίκες και άνδρες που διέφυγαν από τον πόλεμο και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τουλάχιστον δύο πρόσφυγες ξέσπασαν σε λυγμούς όταν πλησίασαν τον Ποντίφικα για να τους δώσει την ευλογία του.

«Αυτή η κίνηση του Πάπα αποτελεί μια πολύ ισχυρή επίδειξη αλληλεγγύης. Πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες αυτού του κόσμου όπου τόσο μεγάλος αριθμός απελπισμένων αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων συχνά συναντά εμπόδια, απόρριψη και φόβο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο απηύθυναν έκκληση στους ηγέτες όλου του κόσμου να ανταποκριθούν με τόλμη και θάρρος σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση και τις αιτίες που την προκαλούν, καθώς επίσης να παρέχουν προστασία και μακροπρόθεσμες λύσεις για τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή λόγω του πολέμου και της βίας.

Η Υ.Α. εδώ και καιρό καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες από αυτή την τεράστια, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανθρωπιστική κρίση, αλλά και να παρέχουν ασφαλείς και οργανωμένους τρόπους για να μπορούν οι Σύροι να βρουν ασφάλεια σε τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων και στις χώρες της Ευρώπης.

Τον περασμένο μήνα, η Υ.Α. οργάνωσε μια σύνοδο σε ανώτατο επίπεδο στη Γενεύη στην οποία απηύθηνε έκκληση στις κυβερνήσεις να παρέχουν νέες «διόδους» νόμιμης εισόδου στις χώρες τους, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενισχυμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης (resettlement), ιδιωτικές χορηγίες, οικογενειακή επανένωση και χορήγηση θεωρήσεων εισόδου για σπουδές και εργασία.

Η Υ.Α. έχει ως στόχο να είναι διαθέσιμες 480.000 θέσεις τα επόμενα χρόνια. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10% του παρόντος καταγεγραμμένου προσφυγικού πληθυσμού των 4,8 εκατομμυρίων στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία. Η Υ.Α. καλεί επίσης τις χώρες της Ε.Ε. να αυξήσουν και να επιταχύνουν τον ρυθμό του προγράμματος μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων από την Ελλάδα προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Μέχρι στιγμής, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν δεσμευθεί μόνο για 2.958 θέσεις μετεγκατάστασης, παρά τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. ότι θα μετεγκαταστήσει 66.400 ανθρώπους από την Ελλάδα. Μόνο 615 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στις χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή