Παραίτηση υπουργού Κατοικίας στη Σουηδία

Παραίτηση υπουργού Κατοικίας στη Σουηδία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Ο υπουργός Κατοικίας της Σουηδίας, ο 44χρονος Μεχμέτ Καπλάν, παραιτήθηκε χθες ύστερα από καταγγελίες για επαφές με τους Γκρίζους Λύκους της Τουρκίας, καθώς και με ισλαμιστές. Ο Καπλάν υποστήριξε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα σφάλμα, αλλά ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε τον αποσπά από την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο Καπλάν, που έφθασε στη Σουηδία από την Τουρκία σε ηλικία 8 ετών, είχε υπάρξει επικεφαλής του Μουσουλμανικού Συνδέσμου της Σουηδίας, καθώς και βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων.

Οι πιέσεις σε βάρος του ξεκίνησαν με τη δημοσίευση φωτογραφιών στις οποίες εμφανίζεται να συντρώγει με αξιωματούχους της τουρκικής κοινότητας της Σουηδίας, μεταξύ αυτών και με τον επικεφαλής των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, Ιλχάν Σεντούρκ. Ενας άλλος συνδαιτυμόνας στο γεύμα αυτό, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Τούρκων Σουηδίας, Μπαρμπαρός Λεγιανί, υποχρεώθηκε πρόσφατα σε παραίτηση μετά την παραίνεσή του να δολοφονηθούν «τα αρμένικα σκυλιά».

Οι συζητήσεις γύρω από το πρόσωπο του υπουργού Καπλάν ξεκίνησαν όταν τα μέσα ενημέρωσης ανέσυραν σχόλια που είχε κάνει πριν γίνει υπουργός, με τα οποία συνέκρινε τη μεταχείριση των Παλαιστινίων στα χέρια των Ισραηλινών με τα βάσανα των Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. «Οι επικρίσεις μου προς το Ισραήλ δεν με καθιστούν λιγότερο επικριτικό προς τον αντισημιτισμό που υπάρχει στη Σουηδία», είπε. Ομως ο Καπλάν κατηγορήθηκε και για σχέσεις με την οργάνωση Μίλι Γκόρους, που προωθεί τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή