Μουσουλμάνος ηγέτης βάλλει κατά του AfD

Μουσουλμάνος ηγέτης βάλλει κατά του AfD

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε «αντιδημοκρατικό» δρόμο βρίσκεται το κόμμα AfD, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κεντρικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Γερμανίας Αϊμάν Μαζιέκ, μετά τις ισοπεδωτικές δηλώσεις για το Ισλάμ ηγετικών στελεχών του κόμματος. «Είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Χίτλερ που μια ολόκληρη θρησκευτική κοινότητα απαξιώνεται και απειλείται η ύπαρξή της», είπε ο Μαζιέκ.

H δήλωση που προξένησε την αντίδραση αυτή έγινε από την αντιπρόεδρο του AfD και ευρωβουλευτή Μπέατριξ φον Στορχ στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» της Κυριακής. «Το Ισλάμ είναι μια πολιτική ιδεολογία που δεν συνάδει με το Σύνταγμα», είπε η Φον Στορχ. «Στη Γερμανία η θρησκευτική ελευθερία είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα, και αυτό φυσικά ισχύει και για τους μουσουλμάνους», απάντησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων εδώ ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα εντός των πλαισίων του Συντάγματος». Η Μέρκελ σημείωσε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθήσουν τους εμπλεκομένους. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ είχε τονίσει ότι «είναι σαφές ότι το Ισλάμ ανήκει πλέον αναμφισβήτητα στη Γερμανία».

Ο έτερος αντιπρόεδρος του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, υποστήριξε ότι το Ισλάμ «δεν είναι μια θρησκεία όπως ο καθολικισμός ή ο προτεσταντισμός, συνδέεται πάντοτε με την κατάκτηση του κράτους, γι’ αυτό είναι επικίνδυνη η ισλαμοποίηση της Γερμανίας». «Δεν υπάρχει ευρω-ισλάμ», προσέθεσε.

Στις προγραμματικές θέσεις που καταρτίζει, το AfD συγχέει μέτρα που πλήττουν ευθέως τη θρησκευτική ελευθερία, όπως οι διατάξεις για την απαγόρευση των ορατών συμβόλων του Ισλάμ, με εύλογα μέτρα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της ακραίας ιδεολογία του ριζοσπαστικού Ισλάμ, από την οποία έχει προκύψει το Ισλαμικό Κράτος και η ισλαμική τρομοκρατία. Τέτοια μέτρα είναι ο «ιδιαίτερος έλεγχος στα τζαμιά και στα κορανικά σχολεία που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή