Δημοσκόπηση προεξοφλεί ήττα του Ολάντ στις εκλογές

Δημοσκόπηση προεξοφλεί ήττα του Ολάντ στις εκλογές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Θα ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017 ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο αντίπαλός του, υποστηρίζει νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε χθες, κάνοντας πολλά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος να προειδοποιούν για κίνδυνο «εξάτμισης» της Αριστεράς.

Σε σφυγμομέτρηση της εταιρείας TNS Sofres, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και το κεντροδεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται να καταλαμβάνουν τις δύο θέσεις που οδηγούν στον δεύτερο γύρο, ακόμη και αν οι τελευταίοι επιλέξουν λιγότερο γνωστό υποψήφιο. Ακόμη και οι υποψήφιοι των μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς θα εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, από ό,τι ο πρόεδρος Ολάντ.

«Αν η Αριστερά δεν σοβαρευθεί, θα εξατμισθεί και θα βρεθεί περιθωριοποιημένη για τα επόμενα είκοσι χρόνια», είπε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ολάντ να λαμβάνει 14% με 16% των ψήφων στον πρώτο γύρο, υπεροχή μόλις μιας με δύο μονάδων από τον ηγέτη του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λικ Μελανσόν. Οι Πράσινοι θα εξασφαλίσουν 4% με 5%, ενώ ανάλογα ποσοστά θα λάβουν και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Για τον Καμπαντελίς αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς οφείλουν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο Φρανσουά Ολάντ, «ο μόνος ικανός να συσπειρώσει την Αριστερά και να νικήσει», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών.

Η δημοτικότητα, όμως, του Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο 14%, ιστορικά το χαμηλότερο ποσοστό εν ενεργεία προέδρου, δώδεκα μήνες πριν από τις εκλογές.

Αποπομπή ακαδημαϊκού

Στο μεταξύ, τις επικρίσεις των σχολιαστών του Τύπου προκάλεσε η αποπομπή του συντηρητικού ακαδημαϊκού Αλέν Φινκιελκρότ από μέλη του αριστερού κινήματος των αγανακτισμένων «Ορθίων» στην πλατεία της Βαστίλλης το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Φινκιελκρότ, που είχε μεταβεί στην πλατεία, όπου παρακολούθησε τη «λαϊκή συνέλευση», αντιμετώπισε ύβρεις από μερίδα διαδηλωτών, στους οποίους απήντησε ανάλογα, με το πλήθος να απαιτεί διά βοής την αποχώρησή του, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιηθεί βία.

Διαφορετική εικόνα του περιστατικού παρουσίασαν, όμως, πολλά ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για διαδηλωτές να φτύνουν τον ακαδημαϊκό και να κινούνται απειλητικά εναντίον του με υβριστικά συνθήματα. Σε χθεσινή τους ανοικτή επιστολή, μέλη του κινήματος διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Φινκιελκρότ, καταγγέλλοντας ότι ο συντηρητικός φιλόσοφος ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε σεξιστικές ύβρεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή