ΚΟΣΜΟΣ

Ανδριάντες του Λονδίνου «φόρεσαν» μάσκες αερίων

Ανδριάντες του Λονδίνου «φόρεσαν» μάσκες αερίων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μάσκες αερίων τοποθέτησαν χθες ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace σε ανδριάντες του κεντρικού Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου και του αγάλματος του ναυάρχου Οράτιου Νέλσονα στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Η πρωτότυπη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κυβέρνησης και του κοινού στους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δύο μέλη της οργάνωσης ανέβηκαν στην κορυφή της στήλης του Νέλσονα, σε ύψος 52 μέτρων, χθες τα ξημερώματα, για να τοποθετήσουν μάσκα στο πρόσωπο του πολυνίκη ναυάρχου.

Την ίδια ώρα, συνάδελφοί τους έκαναν το ίδιο σε 17 ανδριάντες της βρετανικής πρωτεύουσας, ανάμεσα τους τα αγάλματα της βασίλισσας Βικτωρίας κοντά στα ανάκτορα του Μπάκινχαμ, του Ερωτα στην πλατεία Πικαντίλι και του Ουίνστον Τσώρτσιλ έξω από το κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη οκτώ ατόμων για τις ενέργειες αυτές, δύο στην πλατεία Τραφάλγκαρ, τεσσάρων στη Βουλή και δύο στο Χάιντ Παρκ.

«Οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δείχνουν ότι, αν τα αγάλματα αυτά ήταν πραγματικοί άνθρωποι, πολλοί από αυτούς θα ανέπνεαν επικίνδυνο και παράνομο ατμοσφαιρικό αέρα. Αυτός είναι ο λόγος που τους προσαρμόσαμε μάσκες. Την ίδια στιγμή, πολλά εκατομμύρια Λονδρέζοι, πολλοί από αυτούς παιδιά, αναπνέουν τον ίδιο αέρα», ανέφερε ο Αρίμπα Χαμίντ, μέλος της Greenpeace.

Το Λονδίνο εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διοξειδίου του αζώτου στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατάξει τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βρετανική πρωτεύουσα. Σχεδόν 10.000 Λονδρέζοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με εκτενή μελέτη του Πανεπιστημίου King’s College.

Δεσμεύσεις υποψηφίων

Στις 5 Μαΐου, οι ψηφοφόροι του Λονδίνου καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο δήμαρχο, που θα αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον. Και οι δύο υποψήφιοι για το δημαρχιακό αξίωμα –ο Εργατικός Σαντίκ Χαν και ο Συντηρητικός Ζακ Γκόλντσμιθ– έχουν δεσμευθεί να υιοθετήσουν νέα αυστηρά μέτρα με στόχο τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η παροχή μάσκας κατά των αερίων σε κάθε κάτοικο της πρωτεύουσας δεν είναι ασφαλώς η ενδεδειγμένη λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι η ανάληψη ουσιαστικής πολιτικής δράσης από τον νέο δήμαρχο», είπε ο υποψήφιος των Εργατικών Σαντίκ Χαν.

Η υπάρχουσα πρόταση για χωροθέτηση «ζώνης πολύ χαμηλών εκπομπών καυσαερίων», που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020, θα προσφέρει προστασία μόνο στους κατοίκους και τους επισκέπτες του κεντρικού Λονδίνου. Η Greenpeace έχει ζητήσει τη γεωγραφική επέκταση της ζώνης αυτής.