ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Συντηρητικών

Βρετανία: Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Συντηρητικών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Περαιτέρω ένταση στην πόλωση που έχει δημιουργηθεί στο Συντηρητικό Κόμμα ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου φαίνεται να προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Δικαιοσύνης Μάικλ Γκοβ. Ο ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, κατηγόρησε τους αντιπάλους του στην κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης και εκφοβισμού της κοινής γνώμης. Με αφορμή τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών τη Δευτέρα ότι πιθανή έξοδος από την Ε.Ε. θα στοιχίσει στους Βρετανούς χιλιάδες λίρες και θα υπονομεύσει τη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών, ο κ. Γκοβ μίλησε για τακτικές εκφοβισμού από τους κύριους υποστηρικτές της παραμονής και για μια εκστρατεία που αντιμετωπίζει τους πολίτες «σαν μικρά παιδιά, ανάξια εμπιστοσύνης, που τρομοκρατούνται εύκολα από ιστορίες τρόμου». Στη συνέχεια, προσέθεσε ειρωνικά ότι αναρωτιέται συχνά αν η καμπάνια τους έχει βασιστεί σε σενάριο του Στίβεν Κινγκ.

Στον αντίποδα, τόνισε το λαμπρό μέλλον που επιφυλάσσει η έξοδος από την Ε.Ε. για τη Βρετανία, με περισσότερο έλεγχο των συνόρων, της οικονομίας και των νόμων της. Επιπλέον μίλησε για έμμεση παραδοχή, από πλευράς της εκστρατείας κατά της εξόδου, ότι παραμονή στην Ε.Ε. ισοδυναμεί με ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κατηγόρησε τους υποστηρικτές της ότι αποκρύπτουν τον «πραγματικό κίνδυνο», ο οποίος έγκειται σε περισσότερες κυβερνητικές και οικονομικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της, η καμπάνια υπέρ της παραμονής, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επικρίνει τον κ. Γκοβ και τους υπουργούς που τον στηρίζουν, τονίζοντας την αδυναμία τους να εξηγήσουν τη μορφή που θα έχουν οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Βρετανία στην περίπτωση αποχώρησης της τελευταίας. Ο κ. Κάμερον χαρακτήρισε την ψήφο υπέρ της εξόδου «ένα άλμα στο σκοτάδι», ενώ διάφοροι ετερόκλητοι υποστηρικτές της παραμονής θεωρούν δεδομένο το πλήγμα για τη βρετανική οικονομία σε σενάριο εξόδου. Τέλος, τόνισε τον αβάσιμο χαρακτήρα των ισχυρισμών περί θετικών επιπτώσεων στο βρετανικό εμπόριο σε περίπτωση αποδέσμευσης από την Ενωση.