Τεστ DNA μόνο κατ’ επιθυμίαν του πατέρα

Τεστ DNA μόνο κατ’ επιθυμίαν του πατέρα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ. Τα παιδιά στη Γερμανία δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν άνδρα που υποψιάζονται ότι είναι ο βιολογικός τους πατέρας να υποβληθεί σε γενετικό τεστ DNA, προκειμένου να αποδείξουν την πατρότητα, αποφάνθηκε χθες το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Το δικαστήριο απέρριψε χθες προσφυγή 65χρονης γυναίκας, η οποία προσπαθούσε εδώ και δεκαετίες να αποδείξει ότι άνδρας, 88 ετών σήμερα, ήταν ο βιολογικός της πατέρας.

«Το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να γνωρίζει τη γενεαλογία του πρέπει οπωσδήποτε να εξισορροπείται με τα αναφαίρετα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε εμπλεκομένου στην υπόθεση», ανέφερε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο εξήγησε ότι μεταξύ των θεμελιωδών αυτών δικαιωμάτων είναι και η άρνηση ενός φερόμενου ως βιολογικού πατέρα να υποβληθεί παρά τη θέλησή του σε γενετικές εξετάσεις, καθώς και το δικαίωμα μιας μητέρας να απαιτήσει τον σεβασμό του ιδιωτικού της βίου.

Το δικαστήριο επεσήμανε ότι η μόνη περίπτωση στην οποία η Δικαιοσύνη μπορεί να διατάξει τη διενέργεια τεστ DNA είναι στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης πατρότητας στο εσωτερικό της «νόμιμης οικογένειας», που συνδέεται δηλαδή με τα δεσμά του γάμου ή της συμβίωσης. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί η Δικαιοσύνη να διατάξει τη λήψη δείγματος DNA, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο κατά νόμο πατέρας παιδιού είναι και ο βιολογικός.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, η ενάγουσα στην υπόθεση του ανωτάτου δικαστηρίου υποστήριζε ότι ο 88χρονος ήταν πατέρας της, ενώ ο άνδρας αυτός κατέγραψε τη γέννησή της στο ληξιαρχείο το 1950, αν και ουδέποτε παραδέχθηκε την πατρότητα.

Σύμφωνα με άρθρο της Süddeutsche Zeitung, η μητέρα της ενάγουσας παντρεύτηκε έναν άνδρα ο οποίος ξυλοκοπούσε συστηματικά τη σύζυγο και τη θετή του κόρη.

Η ενάγουσα κατέθεσε το αίτημά της, καθώς όλη τη ζωή της θεώρησε τον 88χρονο που πιστεύει ότι είναι ο βιολογικός της πατέρας τον κύριο υπεύθυνο για τα δεινά της οικογένειάς της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή