Βρετανοί θέλουν να γίνουν Γάλλοι υπό τον φόβο του Brexit

Βρετανοί θέλουν να γίνουν Γάλλοι υπό τον φόβο του Brexit

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές αιτήσεις για γαλλικά διαβατήρια υποβάλλουν Βρετανοί που ζουν στη Γαλλία, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για τυχόν δυσκολίες και ανατροπές στη ζωή τους σε περίπτωση αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, αρκετοί από το περίπου 1,2 εκατ. Βρετανών που ζουν και εργάζονται εκτός Βρετανίας αλλά εντός Ε.Ε. εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα, από το οποίο θα κριθεί η παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι αγωνίες τους αφορούν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τη χώρα στην οποία ζουν επί χρόνια όπου και έχουν κάνει οικογένεια, συχνά με πολίτη αυτής της χώρας. «Υπάρχουν κίνδυνοι που δεν αναλαμβάνεις όταν διακυβεύεται η οικογενειακή σου ζωή και το επίπεδο ζωής σου», σχολιάζει μιλώντας στο Bloomberg η Λουίζ Καραβάλια, Βρετανίδα που ζει στο Παρίσι εδώ και δύο δεκαετίες, διατηρεί φροντιστήριο ξένων γλωσσών και έχει δύο γιους από τον Γάλλο σύζυγό της. Την ίδια στιγμή ο Τζόνσον Φέργκιουσον, Βρετανός που ζει στα δυτικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας από το 1998, τονίζει πως δεν έχει ιδιαίτερη επιθυμία να γίνει Γάλλος αλλά καλύπτει τα νώτα του καθώς ανησυχεί μήπως αντιμετωπισθεί σαν οποιοσδήποτε αλλοδαπός αν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. έπειτα από 43 χρόνια, το δικαίωμα των Βρετανών να διαμένουν, να εργάζονται αλλά και να δικαιούνται σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες των υπολοίπων χωρών-μελών θα αποτελέσει αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης κατά τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών την οποία προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. Και όπως υπογραμμίζει σχετικό μνημόνιο της βρετανικής κυβέρνησης από τον περασμένο Φεβρουάριο, σε περίπτωση αποτυχίας της σχετικής διαπραγμάτευσης, τα δικαιώματα αυτά ενδέχεται να χαθούν τελείως.

Σύμφωνα με στατιστικές βρετανικών εταιρειών, περίπου 470.000 Βρετανοί συνταξιούχοι εισπράττουν τις συντάξεις τους σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Χιλιάδες από αυτούς που έχουν εγκατασταθεί σε άλλη χώρα-μέλος, στη οποία δεν έχουν ποτέ εργαστεί και εισπράττουν τις συντάξεις τους από το βρετανικό κράτος, ανησυχούν μήπως καταλήξουν αύριο να διασχίζουν τη Μάγχη σε αναζήτηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η ανησυχία είναι ιδιαιτέρως έντονη μεταξύ των Βρετανών που ζουν σε Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία και Γερμανία, τις τέσσερις χώρες με τις μεγαλύτερες βρετανικές κοινότητες, που αριθμούν συνολικά 852.000 άτομα. Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Βρετανών στη Γαλλία έχει, άλλωστε, ενθαρρύνει όσα μέλη της ένωσης ζουν στη Γαλλία πάνω από 15 χρόνια να διαμαρτυρηθούν γιατί αποκλείστηκαν από το δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου έχει αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς οι επιχειρήσεις στη Βρετανία αναβάλλουν τις προσλήψεις και τις επενδύσεις σε όλους τους τομείς της βρετανικής οικονομίας. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι προσλήψεις ήσαν τον περασμένο μήνα κατά 21% λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Παράλληλα, υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων στο ακριβότερο τμήμα της αγοράς του Λονδίνου καθώς οι πλούσιοι Βρετανοί προτιμούν πλέον να νοικιάζουν ακριβές κατοικίες αντί να τις αγοράζουν. Τα μεσιτικά γραφεία του Λονδίνου θεωρούν πως ισχυρότεροι παράγοντες πίσω από αυτήν την τάση είναι η αβεβαιότητα για την έκβαση του δημοψηφίσματος και η ανησυχία που έχει επικρατήσει μετά τη διαρροή των Panama Papers σχετικά με την τύχη των offshore εταιρειών οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία μεσιτικών γραφείων Knight Frank, οι ενοικιάσεις κατοικιών που κοστίζουν πάνω από 13 εκατ. ευρώ έχουν υπερδιπλασιασθεί από το 2011, ενώ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1/3 τους τελευταίους 12 μήνες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι πωλήσεις κατοικιών με τόσο ακριβό τίμημα μειώθηκαν κατά 33% τους τελευταίους 12 μήνες: δεν υπερέβησαν τις 138, ενώ είχαν φτάσει στις 206 ένα χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα, ο μεσίτης Χένρι Πρίορ επισημαίνει πως «κανείς δεν προσβλέπει σε αύξηση των τιμών των ακριβών κατοικιών, ενώ αντιθέτως ο περισσότερος κόσμος εκτιμά πως οι τιμές θα μειωθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή