Βίζα εφόσον πληρωθούν οι προϋποθέσεις

Βίζα εφόσον πληρωθούν οι προϋποθέσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κομισιόν χαιρετίζει τις προσπάθειες της Αγκυρας για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, βάσει της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και προτίθεται να εισηγηθεί την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους στις 4 Μαΐου, εφόσον έχουν εκπληρωθεί, μέχρι τότε, οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να αποδεσμευθεί από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, αν οι Ευρωπαίοι δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Παρουσιάζοντας την πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Εχουμε ήδη διαπιστώσει απότομη πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που διασχίζουν παρατύπως το Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Αν η Τουρκία λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, η έκθεση (της Κομισιόν) θα συνοδευθεί από νομοθετική πρόταση για ένταξη της Τουρκίας στον κατάλογο των χωρών που δεν χρειάζονται βίζα». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε, ωστόσο, ότι «χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες ώστε να εξασφαλισθεί, από πλευράς Τουρκίας, ότι όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας θα λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται».

Η συμφωνία της 18ης Μαρτίου θέτει 72 προϋποθέσεις που οφείλει να εκπληρώσει η Τουρκία μέχρι την 1η Μαΐου προκειμένου να καταργηθεί η βίζα για τους υπηκόους της. Μεταξύ άλλων, η Τουρκία καλείται να μειώσει τον όγκο των αιτήσεων ασύλου που δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί, να δώσει σε όλους τους πρόσφυγες νομική πρόσβαση στην αγορά εργασίας, να ενισχύσει τους όρους για παροχή βίζας σε χώρες που μπορεί να τροφοδοτήσουν τις προσφυγικές ροές, να λάβουν μέτρα προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και να καταργήσουν τις διακρίσεις έναντι των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποδεχόμενος αντιπροσωπεία της γερμανικής Βουλής στη χώρα του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Μεχμέτ Κασίμ Γκιουλπινάρ, δήλωσε ότι η Αγκυρα έχει ήδη εκπληρώσει 55 από τις 72 όρους της συμφωνίας.

Παρά τη θετική έκθεση της Κομισιόν, όμως, οι εντάσεις μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών παραμένουν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε χθες την Ε.Ε. να επιδείξει «περισσότερο πραγματισμό» στην αντιμετώπιση της χώρας του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση της εκταμίευσης ποσού τριών δισ. ευρώ που έχει ήδη υποσχεθεί η Ενωση στην Αγκυρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσαν χθες στον δημοσιογράφο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik να εισέλθει στη χώρα, επικαλούμενες «λόγους ασφαλείας». Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της για την απαγόρευση εισόδου του Γερμανού δημοσιογράφου Βόλκερ Σβενκ, μία ημέρα νωρίτερα.

Τέλος, το βρετανικό περιοδικό Spectator προκήρυξε διαγωνισμό για το πιο επιθετικό ποίημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, με έπαθλο 1.000 λίρες. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συμβολική απάντηση στη δίωξη του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν για πολιτική σάτιρα που περιείχε καυστικούς σεξουαλικούς υπαινιγμούς εναντίον του Τούρκου προέδρου και προβλήθηκε από το γερμανικό, τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή