Στη Βρετανία η Μαρίν Λεπέν υπέρ Brexit

Στη Βρετανία η Μαρίν Λεπέν υπέρ Brexit

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και ηγέτις της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν προγραμματίζει επίσκεψη στη Βρετανία το προσεχές διάστημα, προκειμένου να δηλώσει τη στήριξή της στην εκστρατεία υπέρ του Brexit. Η ακροδεξιά πολιτικός και κύρια εκφραστής του ευρωσκεπτικισμού βλέπει στο Brexit την αρχή της αποσύνθεσης της Ε.Ε., πιστεύοντας ότι το βρετανικό παράδειγμα θα αποδείξει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να ευημερήσουν και εκτός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ωθώντας και άλλους λαούς της Ευρώπης να διεκδικήσουν την αποδέσμευσή τους. Συγκεκριμένα, δήλωσε το Σάββατο πως αντίστοιχα δημοψηφίσματα πρέπει να διεξαχθούν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Η Λεπέν θα προβεί σε κοινή εμφάνιση με την ανεξάρτητη Βρετανίδα ευρωβουλευτή Τζάνις Ατκινσον, που είναι πρώην μέλος του κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και σύμμαχος του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο, η άφιξή της προβλέπεται ότι δεν θα αντιμετωπιστεί θετικά από τους πιο συμβατικούς υποστηρικτές του Brexit και αναμένεται να αποκηρυχθεί απλώς ως μια κίνηση απευθυνόμενη στο γαλλικό ευρωσκεπτικιστικό ακροατήριο. Αρνητική αναμένεται να είναι και η αντίδραση του Νάιτζελ Φάρατζ, προέδρου του UKIP και βασικού θιασώτη του Brexit, ο οποίος, αν και ιδεολογικά βρίσκεται εγγύτερα στην Λεπέν από οποιονδήποτε άλλο Βρετανό πολιτικό πρώτης γραμμής, έχει χαρακτηρίσει το κόμμα της τελευταίας ρατσιστικό και αντισημιτικό.

Εν τω μεταξύ, οι πολίτες της Ευρώπης δείχνουν να μη συμμερίζονται τις απόψεις της Μαρίν Λεπέν. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Le Figaro, το 78% των Γερμανών, το 67% των Ισπανών, το 59% των Γάλλων και το 54% των Πολωνών τάχθηκαν υπέρ της βρετανικής παραμονής στην Ε.Ε., δείχνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός πιθανού Brexit στην ευρύτερη Ευρώπη.

Αντίστοιχα δείχνουν να είναι και τα αισθήματα στη Βρετανία, όπου, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, δημοσιευμένη την Τετάρτη στην εφημερίδα Evening Standard, η καμπάνια υπέρ της παραμονής προηγείται με 49% έναντι 39%, αυξάνοντας περαιτέρω το διαφαινόμενο προβάδισμα της πρώτης. Τέλος, μικρότερη διαφορά δίνει άλλη χθεσινή δημοσκόπηση, με 38% υπέρ της παραμονής και 34% υπέρ της εξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή