Ο Φιντέλ Κάστρο σε μία «από τις τελευταίες ομιλίες του»

Ο Φιντέλ Κάστρο σε μία «από τις τελευταίες ομιλίες του»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, άφησε για λίγο την εκούσια απομόνωσή του και εμφανίστηκε στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, όπου εκφώνησε λόγο κατά τη λήξη του. «Σε λίγο καιρό, θα γίνω 90 ετών. Σε λίγο θα είμαι σαν όλους τους υπόλοιπους. Ολων μας έρχεται η ώρα», επισήμανε ο Φιντέλ Κάστρο, τα γενέθλια του οποίου είναι στις 13 Αυγούστου, ενώ τα μέλη του κόμματος από κάτω φώναζαν ρυθμικά «Φιντέλ, Φιντέλ».

Ο Φιντέλ Κάστρο μίλησε με δυνατή, αν και κάπως βραχνή φωνή. «Ισως να είναι μία από τις τελευταίες ομιλίες μου, αλλά οι ιδέες των Κουβανών Κομμουνιστών θα παραμείνουν απόδειξη ότι σε αυτό τον πλανήτη, αν δουλεύεις σκληρά και με αξιοπρέπεια, μπορείς να παράγεις τα υλικά και πολιτισμικά αγαθά που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι». Οπως και σε άλλες παλαιότερες εμφανίσεις του, ο Φιντέλ Κάστρο δεν στάθηκε όρθιος ακόμα και όταν ο αδελφός του Ραούλ και οι άλλοι σύνεδροι σηκώθηκαν για να τον τιμήσουν. Ομως, όπως επισημαίνουν παρατηρητές, φαινόταν να είναι περισσότερο υγιής συγκριτικά με τις τελευταίες φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Μία βαριά ασθένεια τον ανάγκασε πριν από δέκα χρόνια να παραδώσει τα ηνία της χώρας στον αδελφό του Ραούλ.

Ο ενδεχόμενος θάνατος του Φιντέλ Κάστρο αναμενόταν να αποσταθεροποιήσει την Κούβα και γι’ αυτό τον λόγο η αμερικανική CIA προσπαθούσε να βρει τρόπους για να τον σκοτώσει. Ωστόσο, η ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον αδελφό του Ραούλ φαίνεται να έβαλε τέλος σε τέτοιες ανησυχίες.

Το συνέδριο του Κόμματος μελέτησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της αγοράς, αλλά και τη διατήρηση της ηγεσίας ενός λαού διαφορετικού και καλά πληροφορημένου. Oι προσδοκίες μιας χαλαρής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, που αναπτερώθηκαν από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα, πριν από ένα μήνα δεν επαληθεύτηκαν. Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο είχε κατηγορήσει τον Μπαράκ Ομπάμα ότι έλεγε απλώς γλυκά λόγια στους Κουβανούς, χωρίς να έχει να τους προσφέρει τίποτα, θέση την οποία επανέλαβαν και πολλοί σύνεδροι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Κυρίως, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, το συνέδριο ήταν μία απογοήτευση για τη νέα γενιά που είδε τους παλαιούς και ηλικιωμένους ηγέτες να επανεκλέγονται και να μην προτείνουν κανένα νέο μέτρο για την αντιμετώπιση των νέων οικονομικών προκλήσεων.

Πρώτος γραμματέας του κόμματος, πάντως, παραμένει ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε ότι στο επόμενο συνέδριο, σε πέντε χρόνια, η ηγεσία θα είναι διαφορετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή