Μια βιώσιμη συμφωνία για το Κυπριακό προτεραιότητα της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

Μια βιώσιμη συμφωνία για το Κυπριακό προτεραιότητα της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Δευτέρα θα συζητήσει η "βουλή" στα κατεχόμενα το πρόγραμμα της «κυβέρνησης» συνασπισμού των κομμάτων της δεξιάς, Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) .

Το πρόγραμμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στη "βουλή" την ερχόμενη Τετάρτη. Από τους 50 «βουλευτές» τα δύο "συγκυβερνώντα" κόμματα έχουν 23 και χρειάζονται ακόμη τρεις το λιγότερο. Αναμένεται η στήριξη των ανεξάρτητων "βουλευτών" που είναι τέσσερις.

Στην ομιλία του ο «πρωθυπουργός» , Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση τάχιστα των εργασιών για την υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου με την Τουρκία ενώ για το Κυπριακό, σημείωσε ότι στόχος είναι ένας «νέος συνεταιρισμός», που θα βασίζεται στην ισότητα των δύο συνιστώσων πολιτειών και σε μια διζωνικότητα που δεν θα "νερώνει", μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία, που, τόνισε, « θα επιτυγχάνει την συνέχιση των ενεργών και έμπρακτων εγγυήσεων της Τουρκίας».

Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συμφωνιών εγγυήσεων, λέγοντας ότι μια πιθανή λύση θα πρέπει να γίνει «πρωτογενές δίκαιο» της ΕΕ και η συμφωνία την οποία θα εγκρίνουν οι δύο ηγέτες να τεθεί ταυτόχρονα σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Σε μια πιθανή συμφωνία θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που από τα δημοψηφίσματα προκύψει ένα ή και δύο `όχι` τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν από την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων τι θα γίνει μετά και να τονισθεί, τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όσο και μετά, ότι "δεν θα είμαστε χωρίς εναλλακτική λύση".

Μαζί με τις εγγυήσεις , σημείωσε , μεγάλη είναι η σημασία του περιουσιακού. "Πρέπει να διαφυλαχθεί, με τρόπο που να αρμόζει στις παραμέτρους των ΗΕ, η αρχή της διζωνικότητας και να είναι μια ξεκάθαρη πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων στο βορρά και των Ελληνοκυπρίων στο νότο», δήλωσε και πρόσθεσε : «Το πρόβλημα, πρέπει να λυθεί κυρίως με μαζικές ανταλλαγές (περιουσιών), αποζημιώσεις και περιορισμένες επιστροφές».

Ο κ. Οζγκιουργκιούν χαρακτήρισε ευαίσθητο θέμα και το εδαφικό λέγοντας ότι ως μέρος μιας συνολικής λύσης, χάρτης και αριθμοί, θα πρέπει να συζητηθούν στο τελευταίο στάδιο και να μην ξεφύγει από την αρχή της διζωνικότητας με σεβασμό σε βιώσιμα οικονομικά κριτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή