O Σάντερς είχε ρεύμα και η Χίλαρι τις ψήφους

O Σάντερς είχε ρεύμα και η Χίλαρι τις ψήφους

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Καθώς ο ήλιος έπεφτε σιγά σιγά πίσω από τους εμβληματικούς ουρανοξύστες του κεντρικού Μανχάταν, στην άλλη πλευρά του East River, στο Long Island City, ο ενθουσιασμός κορυφωνόταν: το συγκεντρωμένο πλήθος –όλων των αποχρώσεων και ηλικιών, αν και σημαντικά μικρότερο από άλλα του υποψηφίου στην πολιτεία– περίμενε να δει τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος την Τρίτη.

Ο Σάντερς εμφανίστηκε τελικά κατά το σούρουπο, μετά την ενθουσιώδη προσφώνηση του γνωστού ηθοποιού Ντάνι Γκλόβερ. Στην ομιλία του κάλυψε τα γνωστά σημεία: για τις πρόσφατες νίκες του επί της Χίλαρι Κλίντον, για την αθέμιτη επιρροή της Wall Street επί της πολιτικής διαδικασίας, για την «πολιτική επανάσταση» την οποία επαγγέλλεται. Νωρίτερα, μεταξύ των ομιλητών ήταν στέλεχος του συνδικάτου Communication Workers of America, την απεργία των οποίων κατά του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Verizon έχει στηρίξει ανοιχτά ο Σάντερς.

«Κανείς άλλος δεν λέει αυτά που λέει», σημειώνει στην «Κ» η Μπεθ, μια κατσαρομάλλα δασκάλα από το Χάντιγκτον της Νέας Υόρκης. Μπορεί όμως να τα κάνει πράξη; «Πιστεύω πως ναι. Αλλωστε, έχει πει ότι αν εκλεγεί, δεν θα μπορέσει να τα κάνει μόνος του – θα χρειαστεί όλους μας να ασκήσουν πίεση στο Κογκρέσο». Η Μπεθ τονίζει ότι έγινε μέλος των Δημοκρατικών μόνο για να ψηφίσει τον Σάντερς. «Πριν ήμουν στο Πράσινο Κόμμα. Δεν πρόκειται να ψηφίσω τη Χίλαρι». Οπως αναφέρει, είχε ψηφίσει τον Ομπάμα το 2008, αλλά όχι το 2012.

Δίπλα της ο Κάρλος από την Αστόρια, οδηγός φορτηγού και μέλος του θρυλικού συνδικάτου των Teamsters, με γκριζόμαυρο μούσι τύπου ΖΖ Top, συμφωνεί και επαυξάνει: «Εχω ακούσει κι εγώ αυτό το επιχείρημα, ότι δεν μπορεί να τα υλοποιήσει όλα αυτά. Με αυτήν τη λογική, τίποτα δεν θα συμβεί. Αν δεν τα καταφέρει, τουλάχιστον προσπαθήσαμε». Ο Κάρλος έγινε κι αυτός μέλος του κόμματος μόνο για να μπορέσει να ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές (πριν ήταν ανεξάρτητος).

Οπως αναμενόταν στην εκδήλωση ενός υποψηφίου που είχε συγκεντρώσει έως τα μέσα Μαρτίου το 71% της ψήφου των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών, η παρουσία των νέων ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή.

Μεταξύ τους βρισκόταν και μια παρέα μαθητών από ένα σχολείο της συνοικίας. Ενας εξ αυτών, ο Τζαλίλ, που τον Νοέμβριο θα είναι 18 και θα έχει δικαίωμα ψήφου, λέει: «Ο Σάντερς είναι με τον λαό, δεν είναι με το 1% (των πιο εύπορων Αμερικανών)».

Χωρίς αντίκρισμα

Οπως φάνηκε την Τρίτη, τα μεγάλα πλήθη που συγκέντρωσε ο Σάντερς και ο ενθουσιασμός των υποστηρικτών του δεν ήταν αρκετά για να υπερνικήσουν τη συντριπτική υπεροχή της Κλίντον μεταξύ των τοπικών πολιτικών και θεσμικών παραγόντων. Το γεγονός ότι οι προκριματικές στη Νέα Υόρκη είναι «κλειστές» (δηλαδή έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος) επίσης ευνοούσε την πρώην γερουσιαστή της Νέας Υόρκης. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια αποφασιστική νίκη για την Κλίντον, με 57,9% έναντι 42,1% για τον Σάντερς, που ουσιαστικά βάζει τέρμα στις ελπίδες επικράτησης της «πολιτικής επανάστασης».

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Κλίντον γιόρταζε με τους υποστηρικτές της στο ξενοδοχείο Sheraton του κεντρικού Μανχάταν, λίγο πιο βόρεια από την Times Square. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, στo Trump Tower, το μνημείο αυτό της αρχιτεκτονικής κακογουστιάς, ένας άλλος Νεοϋορκέζος –αυτόχθων, αυτός– ονόματι Ντόναλντ Τραμπ πανηγύριζε για τον θρίαμβό του στις ρεπουμπλικανικές προκριματικές εκλογές στην πολιτεία.

Ο Τραμπ έλαβε το 60,5% των ψήφων και τουλάχιστον 89 από τους 95 αντιπροσώπους της Νέα Υόρκης. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών πλέον συντείνουν στο ότι θα πλησιάσει πολύ κοντά στον μαγικό αριθμό των 1.237 αντιπροσώπων που απαιτούνται για να λάβει το χρίσμα του κόμματος, χωρίς να τον φτάσει. Το συνέδριο του κόμματος στο Κλίβελαντ τον Ιούλιο αναμένεται να είναι εκρηκτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή