Αυτοκόλλητα μηνύματα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαχρονικότητα των κηρυγμάτων μίσους στη Γερμανία εξετάζει έκθεση του Ιστορικού Μουσείου του Βερολίνου, στην οποία γίνεται σαφές το πέρασμα από τον αντισημιτισμό στην ισλαμοφοβία. Η έκθεση με τίτλο «Μηνύματα που κολλούν» περιλαμβάνει περίπου 600 αυτοκόλλητα και αντίγραφά τους, ρατσιστικά και αντιρατσιστικά από το 1880 ώς σήμερα. Στα παλαιότερα εκθέματα περιλαμβάνεται ψεύτικο εισιτήριο τρένου του 1893, το οποίο προσφέρει σε Εβραίους «ταξίδι στην Ιερουσαλήμ, χωρίς επιστροφή». Επτά χρόνια αργότερα, εβραϊκή οργάνωση απάντησε με αυτοκόλλητο που γράφει «ο αντισημιτισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων». Εκτίθεται επίσης αντισημιτικό υλικό από την εποχή των ναζί αλλά και πριν από αυτή, όπως το «Εξω οι Εβραίοι», και το εργαλείο στοχευμένου εκφοβισμού «Αγόρασες από τους Εβραίους, σε είδαμε».

Υπάρχουν επίσης παράνομα φυλλάδια από τη ναζιστική περίοδο, όπως αυτό που γράφει «Κάτω ο Χίτλερ». Παρουσιάζονται επίσης υλικά από τη σύντομη αποικιοκρατική ιστορία της Γερμανίας, πριν φθάσουμε στο σήμερα και στα αυτοκόλλητα «όχι στους πρόσφυγες» και «λουκάνικα, όχι κεμπάπ». Υπάρχουν αυτοκόλλητα φτιαγμένα με προχειρότητα, όπως αυτό που γράφει «η ανάμειξη των φυλών είναι γενοκτονία», αλλά και πολυτελή φυλλάδια ακροδεξιών κομμάτων. Η σύγχρονη απάντηση είναι τα αυτοκόλλητα που απαγορεύουν την είσοδο σε ναζί, κηρύσσοντας μαγαζιά και δημόσιους χώρους ως «ζώνες χωρίς ναζί». «Ολοι οι άνθρωποι είναι ξένοι, σχεδόν παντού», γράφει ένα άλλο. Τα αυτοκόλλητα είναι «σημάδια κοινωνικής πόλωσης και δείγματα μιας κοινωνίας που χρησιμοποιεί την ανωνυμία για να διαδώσει κάποιες ιδέες», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του μουσείου, Αλεξάντερ Κοχ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή