Νέος θρίαμβος για Τραμπ και Κλίντον

Νέος θρίαμβος για Τραμπ και Κλίντον

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα πυρά τους ο ένας εναντίον του άλλου έστρεψαν χθες ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές νίκες στις προκριματικές αναμετρήσεις της Τρίτης σε πολιτείες των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επικράτησε με άνεση πάνω στους αντιπάλους του, Τζον Κέισικ και Τεντ Κρουζ, και στις πέντε πολιτείες της «μίνι σούπερ Τρίτης», Πενσιλβάνια, Μέριλαντ, Κονέκτικατ, Ρόουντ Αϊλαντ και Ντέλαγουερ, διαθέτοντας πλέον το 77% των 1.237 συνέδρων που απαιτούνται για τη νίκη στο συνέδριο.

Η κ. Κλίντον, από τη μεριά της, εξασφάλισε νίκες επί του Μπέρνι Σάντερς σε Μέριλαντ, Ντέλαγουερ, Πενσιλβάνια και Κονέκτικατ, για να ηττηθεί, όμως, στις προκριματικές του Ρόουντ Αϊλαντ από τον αυτοαποκαλούμενο Δημοκρατικό Σοσιαλιστή Σάντερς.

Η αναμέτρηση μετατίθεται τώρα στην Ιντιάνα, η οποία προσφέρει στον Ρεπουμπλικανό Τεντ Κρουζ την καλύτερη (και ίσως την ύστατη) ευκαιρία να ανακόψει την ορμή του Τραμπ προς το χρίσμα. Οι εκλογές στην Ιντιάνα θα διεξαχθούν στις 3 Μαΐου.

Στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Κρουζ άφηναν να εννοηθεί ότι ο γερουσιαστής του Τέξας ενδέχεται να κατονομάσει αυτή την εβδομάδα κιόλας τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους του κόμματος, δημιουργώντας παράλληλα την αίσθηση ότι αυτός θα είναι ο νικητής στο συνέδριο. Επικρατέστερη υποψηφιότητα για τη θέση αυτή θεωρείται αυτή της πρώην εκτελεστικής διευθύντριας της εταιρείας Hewlett Packard, Κάρλι Φιορίνα, που είχε και αυτή διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στα πρώτα στάδια της φετινής κούρσας.

Ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας την πεποίθησή του ότι η αναμέτρηση για το χρίσμα έχει ουσιαστικά λήξει, είπε σχετικά με το ενδεχόμενο επιλογής της κ. Φιορίνα από τον Κρουζ: «Εκτιμώ ότι θα είναι μια κακή επιλογή, όχι επειδή είναι γυναίκα, αλλά γιατί δεν έδειξε να έχει απήχηση στο κοινό. Η επιλογή υποψηφίου αντιπροέδρου είναι πολύ πρόωρη. Αφήστε που σπαταλά άδικα τον χρόνο του, αφού δεν πρόκειται να εξασφαλίσει το χρίσμα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη το βράδυ, στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ στράφηκε κατά της Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η υποψηφιότητά της είναι προβληματική και ότι δεν θα δυσκολευθώ να τη νικήσω».

Σε εμφάνισή του σε πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος μίλησε για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους Κρουζ και Κέισικ: «Στο τέλος, θα στηρίξουν την υποψηφιότητά μου. Το έχω ξαναδεί αυτό πολλές φορές στη ζωή μου. Νιώθουν οργή, σύγχυση και δεν καταλαβαίνουν πώς έγιναν όλα αυτά. Ξαφνικά, όμως, τα συναισθήματα αυτά αντικαθίστανται από αγάπη. Η οργή μεταμορφώνεται σε αγάπη».

Η πολύ καλή εμφάνιση της κ. Κλίντον στις εκλογές της «μίνι σούπερ Τρίτης» ενίσχυσαν την πίεση στον Μπέρνι Σάντερς να εγκαταλείψει την κούρσα ή έστω να αμβλύνει την κριτική του στην πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Σε νικητήρια ομιλία που εκφώνησε, όμως, στη Φιλαδέλφεια, η Χίλαρι Κλίντον απέφυγε να καταφερθεί εναντίον του Σάντερς, προτιμώντας να επικεντρώσει τα πυρά της στον Τραμπ: «Οταν ο κ. Τραμπ με κατηγορεί ότι “παίζω το γυναικείο χαρτί” για να αντλήσω ψήφους γυναικών, οφείλω να του απαντήσω ότι, αν το να παλεύεις για υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες, για γονική άδεια με αποδοχές και για μισθολογική ισότητα είναι να παίζεις το γυναικείο χαρτί, τότε μοιράστε μου την τράπουλα!»

Σε ό,τι αφορά τον Μπέρνι Σάντερς, η κ. Κλίντον είπε: «Ανεξάρτητα από το εάν στηρίζετε τον γερουσιαστή Σάντερς ή εμένα, σας θυμίζω ότι εκείνα που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν».

Οι νίκες της κ. Κλίντον την Τρίτη σημαίνουν ότι η πρώην υπουργός διαθέτει πλέον 2.141 συνέδρους, από 2.383 που απαιτούνται για την εξασφάλιση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς μπορεί να βασισθεί σε 1.321 συνέδρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή