Καταδίκη της κτηνωδίας των απαγωγέων από τον Καναδά

Καταδίκη της κτηνωδίας των απαγωγέων από τον Καναδά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις αντιμετωπίζει από χθες ο στρατός των Φιλιππίνων για τη διάσωση 20 ξένων ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της ισλαμικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, μία ημέρα μετά τον εντοπισμό του αποκεφαλισμένου Καναδού ομήρου Τζον Ράιτσντελ.

Αντάρτες της Αμπού Σαγιάφ αποκεφάλισαν τη Δευτέρα τον Ράιτσντελ στην επαρχία Σούλου των Νότιων Φιλιππίνων, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και οδηγώντας τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να δεσμευθεί ότι θα προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνησης της χώρας για την τιμωρία των δραστών της εκτέλεσης.

«Ο Καναδάς καταδικάζει χωρίς περιστροφές την κτηνωδία των απαγωγέων, υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη για την πράξη αυτή βαρύνει αποκλειστικά την τρομοκρατική οργάνωση που είχε απαγάγει τον Ράιτσντελ», είπε ο κ. Τριντό, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το κεφάλι του Ράιτσντελ, που είχε τοποθετηθεί σε πλαστική σακούλα, πετάχτηκε από αναβάτη μοτοσικλέτας στην πόλη Τζόλο της επαρχίας Σούλου το βράδυ της Δευτέρας. Οι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ κρατούν 22 ξένους ομήρους από έξι δυτικές και ασιατικές χώρες.

Ιδιαίτερες δυσκολίες σε ενδεχόμενη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το ισλαμικό αντάρτικο δημιουργεί, όμως, η πολιτική συγκυρία στις Φιλιππίνες, που προετοιμάζονται για προεδρικές εκλογές στις 9 Μαΐου με τέσσερις υποψηφίους και αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στον Νότο της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει στον εκτοπισμό πολλών κατοίκων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα πάγια προβλήματα ασφαλείας και φτώχειας, τα οποία πλήττουν τα νησιά του Νότου. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να ευνοήσει τον επικρατέστερο υποψήφιο για την προεδρία Ροντρίγκο Ντουτέρτε, λαϊκιστή δήμαρχο της πόλης Νταβάο του Μιντανάο.

Ο Ντουτέρτε έχει στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία σε δεσμεύσεις πάταξης της εγκληματικότητας σε χρονικό διάστημα έξι μηνών από την εκλογή του.

Ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακίνο, γιος της πρώην προέδρου Κορασόν Ακίνο, έχει στηρίξει την υποψηφιότητα του Μαρ Ρόχας, με κεντρική προεκλογική πλατφόρμα τη συνέχιση της πολιτικής αντιμετώπισης της διαφθοράς και οικονομικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου.

Ο 68χρονος Τζον Ράιτσντελ εκτελέσθηκε μετά την άρνηση του Καναδά και της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να καταβάλουν λύτρα για την απελευθέρωσή του. Τρεις ημέρες πριν από τη δολοφονία του, αστυνομικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει έφοδο σε κρησφύγετο της Αμπού Σαγιάφ στη ζούγκλα της επαρχίας Σούλου, σκοτώνοντας πέντε αντάρτες και τραυματίζοντας 16 από αυτούς.

Η έφοδος της αστυνομίας μπορεί να συνέβαλε στην απόφαση των ισλαμιστών να εκτελέσουν τον Καναδό. A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή