Εφεση στην απόφαση για τον Μπρέιβικ

Εφεση στην απόφαση για τον Μπρέιβικ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Θα καταθέσει έφεση ενώπιον του δικαστηρίου η νορβηγική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν ευσταθεί απόφαση σύμφωνα με την οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα του ακροδεξιού δολοφόνου Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ παραβιάζονται κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν. Αυτό εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Αντερς Αμουνδσεν, τονίζοντας ότι οι συνθήκες κράτησης του Μπρέιβικ, ο οποίος δολοφόνησε 77 ανθρώπους σε διπλή επίθεση στο Οσλο και στο νησί Ουτόγια το 2011, δεν είναι ούτε απάνθρωπες ούτε και υποτιμούν την προσωπικότητά του, όπως ορίζει η παράγραφος 3 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δικαστική απόφαση της 20ής Απριλίου ομολογουμένως εξέπληξε πολλούς, καθώς ανέφερε ότι οι Αρχές του σωφρονιστικού καταστήματος όπου κρατείται ο δολοφόνος δεν έκαναν τίποτα για να περιορίσουν τις συνέπειες της απομόνωσής του. Επίσης ανέφερε πως ο έγκλειστος υποβάλλεται σε σωματικές έρευνες και μάλιστα με την παρουσία γυναικών αξιωματικών, κάτι που ο ίδιος βρίσκει πολύ δύσκολο, ενώ οι φρουροί τον ξυπνούν κάθε ώρα μη επιτρέποντάς του να αναπαυθεί κανονικά, συνθήκες που παραβιάζουν τη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η δικαστής είχε κρίνει ότι οι αυστηροί έλεγχοι στην αλληλογραφία του ήταν δικαιολογημένοι και ότι δεν είχε παραβιαστεί το δικαίωμα του Μπρέιβικ στην ιδιωτικότητα και την οικογενειακή ζωή. Ο Μπρέιβικ είχε απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές τον περασμένο Μάρτιο, λέγοντας ότι οι συνθήκες στις φυλακές είναι απάνθρωπες και παραβιάζουν την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Εσκιλ Πέντερσεν, διασωθείς από το αιματοκύλισμα της Ουτόγια, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη δικαστική απόφαση με την οποία δικαιώθηκε ο Μπρέιβικ, ενώ άλλοι επιζήσαντες είχαν τονίσει πως η δικαίωση του Μπρέιβικ αποδεικνύει ότι η Νορβηγία είναι κράτος δικαίου, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη και υπό τις πιο παράδοξες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή