Παράνομη η τακτική της Αυστραλίας για αιτούντες άσυλο

Παράνομη η τακτική της Αυστραλίας για αιτούντες άσυλο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ ΜΟΟΥΡΣΜΠΙ, Ν. Γουινέα. Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτήρισε την κράτηση από τις αυστραλιανές αρχές αιτούντων άσυλο που είχαν προορισμό την Αυστραλία, στη νήσο Μάνους της Παπούας Νέας Γουινέας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, δίνοντας το έναυσμα σε οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων προσφύγων να ζητήσουν τη διακοπή λειτουργίας του στρατοπέδου.

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις από διεθνείς οργανώσεις για την προώθηση αιτούντων άσυλο στη νήσο Μάνους και στη νησίδα Ναουρού του Ειρηνικού, έως ότου οι αυστραλιανές αρχές αποφασίσουν για τις αιτήσεις τους.

Στην απόφαση των 34 σελίδων του, το ανώτατο δικαστήριο της Παπούας διαπιστώνει ότι η κράτηση αιτούντων άσυλο στη νήσο Μάνους «αντιβαίνει στα συνταγματικά δικαιώματα των κρατούμενων και στην υποχρέωση σεβασμού των ατομικών τους ελευθεριών».

850 άτομα κρατούνται

Το δικαστήριο διέταξε επίσης τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Παπούας Νέας Γουινέας να «λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η κράτηση αυτή να πάψει αμέσως». Περίπου 850 άνδρες αιτούντες άσυλο κρατούνται στο νησί. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον, όμως, δεσμεύθηκε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι οι πρόσφυγες αυτοί δεν πρόκειται να μεταβούν στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με διακομματική συμφωνία στην αυστραλιανή Βουλή, ακόμη και οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι αποδεικνύεται ότι δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο δεν το εξασφαλίζουν στην Αυστραλία. Αντίθετα, το αυστραλιανό κράτος τούς προσφέρει κίνητρα, ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους ή να μετεγκατασταθούν στην Παπούα ή στην Καμπότζη.

Παρά τις επικρίσεις, η Αυστραλία υπεραμύνεται της πολιτικής της αυτής, λέγοντας ότι προλαμβάνει έτσι τον θάνατο αιτούντων άσυλο, διασφαλίζοντας παράλληλα τα σύνορά της.

Την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Παπούας χαιρέτισαν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων. «Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η κράτηση ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα είναι άδικη. Το μόνο αδίκημα των ανθρώπων αυτών ήταν η προσπάθειά τους να αναζητήσουν καταφύγιο στην Αυστραλία, κάτι που δεν αξίζει τον εγκλεισμό τους για χρόνια σε απομακρυσμένη νησιωτική φυλακή», είπε η Ιλέιν Πίρσον, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας.

Τα κέντρα κράτησης της νήσου Μάνους και του Ναουρού είναι πραγματικές φυλακές, με τους έγκλειστους αιτούντες άσυλο να μην έχουν δικαίωμα να τα εγκαταλείψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή