Τουρκία: Διαπληκτισμοί κατά την νομοθετική έγκριση της συμφωνίας με την Ε.Ε

Τουρκία: Διαπληκτισμοί κατά την νομοθετική έγκριση της συμφωνίας με την Ε.Ε

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπληκτισμοί ανάμεσα σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και της φιλο-κουρδικής αντιπολίτευσης καθυστέρησαν τις προσπάθειες να εγκριθεί η νομοθεσία για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα το κοινοβούλιο να διακόψει τις εργασίες του μέχρι τη Δευτέρα.

Βουλευτές αντάλλαξαν γροθιές και σπρωξίματα χθες βράδυ στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια έντονου διαπληκτισμού που προκλήθηκε όταν έγινε αναφορά στις επιχειρήσεις που διεξάγει ο στρατός εναντίον των κούρδων μαχητών στην νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Έπειτα από αυτή τη συμπλοκή, ο προεδρεύων ανακοίνωσε κατά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης πως το κοινοβούλιο δεν θα συνέλθει σε ολομέλεια πριν από τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Οι βουλευτές επρόκειτο να επεξεργαστούν αύριο και μεθαύριο τη νομοθεσία που απαιτείται έτσι ώστε οι Τούρκοι να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς θεώρηση διαβατηρίου (βίζα), ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Άγκυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή στην Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να προτείνουν την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στις 4 Μαΐου, όμως συναντούν έντονες αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ έχει πει πως η Τουρκία ανταποκρίνεται πλήρως σε λιγότερο από το 50% των 72 κριτηρίων και ότι οι προϋποθέσεις που θέτει (για την άρση της θεώρησης διαβατηρίου) δεν θα μετριαστούν.

Οι διαπληκτισμοί ξέσπασαν όταν ο βουλευτής Φερχάτ Εντζού, του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αναφέρθηκε στις δολοφονίες αμάχων κατά τις επιχειρήσεις που διεξάγει ο στρατός εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Χιλιάδες μαχητές και εκατοντάδες μέλη της δυνάμεων ασφαλείας και άμαχοι έχουν σκοτωθεί αφότου το PKK επανέλαβε το αντάρτικο το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από εκεχειρία δυόμιση ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή