Μήνυμα Κομισιόν για τον φράχτη στην Αυστρία

Μήνυμα Κομισιόν για τον φράχτη στην Αυστρία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Τεταμένο είναι το κλίμα ανάμεσα στην Ιταλία και την Αυστρία ενόψει της σημερινής συνάντησης με αντικείμενο το αλπικό πέρασμα Μπρένερ. Οι καθυστερήσεις στην κίνηση οχημάτων στον βασικό αυτό συνδετικό κρίκο της Νότιας με τη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να έχουν συνέπειες για τον τουρισμό αλλά και για τις εξαγωγές ιταλικών και ελληνικών προϊόντων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει οποιαδήποτε μέτρα ανακοινώσει η κυβέρνηση της Αυστρίας με κριτήριο την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έλαβε χθες επιστολή ευρωβουλευτών, με την οποία του ζητούν να παρέμβει προκειμένου να μην κλείσει η Αυστρία το πέρασμα. Αλλά οι ενέργειες της Βιέννης φαίνεται ότι έχουν τις ευλογίες της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Ερωτηθείσα πριν από λίγες ημέρες από στελέχη του κόμματός της τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ιταλία, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ απάντησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να τους καταγράψει και να τους στεγάσει. «Και αν αυτό δεν συμβεί;» ήταν η ερώτηση. «Τότε η Αυστρία θα κλείσει το Μπρένερ», απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο νόμος που ψηφίστηκε προχθές στην Αυστρία δίνει τη δυνατότητα αυτή, σε περίπτωση που κριθεί ότι συντρέχει «έκτακτη ανάγκη». Πολιτικά, η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, μετά τη νίκη του υποψηφίου του ξενοφοβικού FPO, Νόρμπερτ Χόφερ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής και την κατάρρευση των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου με αντιπάλους τον Χόφερ και τον υποψήφιο των Πρασίνων, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

«Δεν με ευχαριστεί, αλλά δεν έχουμε επιλογή», υποστήριξε την Τρίτη ο Χόφερ, χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτη την επιβολή ελέγχων διαβατηρίου στο Μπρένερ. Η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC προειδοποιεί ήδη τους οδηγούς που σκοπεύουν να κάνουν τις διακοπές τους στη Νότια Ευρώπη να προετοιμαστούν για καθυστερήσεις στην επιστροφή και να ενημερωθούν εκ των προτέρων για το μήκος της ουράς που πρόκειται να συναντήσουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή