Αμφίσημα μηνύματα στην ομιλία του Τραμπ για εξωτερική πολιτική

Αμφίσημα μηνύματα στην ομιλία του Τραμπ για εξωτερική πολιτική

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Να προασπίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, περιορίζοντας τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον στο εξωτερικό, δεσμεύθηκε ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την εξωτερική πολιτική. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Τραμπ δεν εξέπληξαν το ακροατήριο, καθώς ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος αρκέστηκε να επαναλάβει τις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα, όπως την πρόθεσή του να αντιτάξει στο εξτρεμιστικό Ισλάμ τη «φιλοσοφία των ΗΠΑ», παράλληλα με τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του.

Στην ομιλία Τραμπ απήντησε, για λογαριασμό της Χίλαρι Κλίντον, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, λέγοντας ότι ουδέποτε άκουσε «τόσες κοινοτοπίες, αντιφάσεις και σφάλματα σε μία ομιλία».

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Τραμπ είπε ότι κάποιες χώρες δεν θα πάψουν ποτέ να είναι εχθροί των ΗΠΑ, καταδικάζοντας το διπλωματικό άνοιγμα Ομπάμα προς την Τεχεράνη και την προθυμία του Δημοκρατικού προέδρου για άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Αντιφάσκοντας, όμως, ο Τραμπ είπε λίγο αργότερα: «Δεν αναζητούμε εχθρούς και είμαστε πάντα ευτυχείς όταν παλιοί εχθροί γίνονται κατοπινοί σύμμαχοι».

Αμφίσημα μηνύματα έστειλε ο Τραμπ σε ό,τι αφορά και την προώθηση της δημοκρατίας στον πλανήτη. «Εγκαταλείπουμε την αποστολή της οικοδόμησης νέων εθνών», είπε, προτού προσθέσει: «Θα εργασθώ στο πλευρό των συμμάχων μας για να αναζωογονήσω της δυτικές αξίες και τους θεσμούς. Η προώθηση του δυτικού πολιτισμού και των επιτευγμάτων του θα εμπνεύσουν θετικές μεταρρυθμίσεις σε όλο τον κόσμο».

Σε μία προσπάθεια να ξεχασθούν οι ρατσιστικές του δηλώσεις για τους μουσουλμάνους, ο Τραμπ εξέφρασε τον σεβασμό του στα κράτη της Μέσης Ανατολής, καλώντας τα να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Δεσμεύσεις προς ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ στην ομιλία του προσέφερε δεσμεύσεις στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Αμερική θα ξαναγίνει αξιόπιστος φίλος και σύμμαχος», προειδοποιώντας όμως ότι η Ουάσιγκτον δεν θα συνεχίσει να αποτελεί τον μόνιμο χρηματοδότη της Ατλαντικής Συμμαχίας. «Οι χώρες των οποίων την άμυνα εγγυώμεθα πρέπει να πληρώνουν για αυτήν. Αν αρνηθούν, η Ουάσιγκτον πρέπει να είναι έτοιμη να αφήσει τις χώρες αυτές να αναλάβουν μόνες την άμυνά τους», είπε.

Την απορία των αναλυτών προκάλεσε επίσης το τμήμα της ομιλίας του που αναφερόταν στην τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στην εξωτερική τους πολιτική. «Οφείλουμε να είμαστε απρόβλεπτοι και πρέπει να αρχίσουμε τώρα την τακτική αυτή», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Τραμπ. Στον επίλογό του, όμως, ο δισεκατομμυριούχος κατασκευαστής ανέτρεψε την αρχική αυτή έκκληση, λέγοντας: «Ο καλύτερος τρόπος να επιτύχουμε τους στόχους μας είναι μέσω πειθαρχημένης, ξεκάθαρης και συστηματικής εξωτερικής πολιτικής».

Η σημαντικότερη αντίφαση στην ομιλία του Τραμπ αφορούσε την ισορροπία μεταξύ απομονωτισμού και παρεμβατισμού.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος καταδίκασε τον πρόεδρο Ομπάμα για έλλειψη «οράματος, σχεδίου και στρατηγικής», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η εξωτερική πολιτική με τον ίδιο στον Λευκό Οίκο θα διακρίνεται από τη «χωρίς περιορισμούς άσκηση της αμερικανικής ισχύος και την εγκατάλειψη της πολιτικής ορθότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή