Η Ευρωβουλή δίνει 600.000 ευρώ σε νεοναζί

Η Ευρωβουλή δίνει 600.000 ευρώ σε νεοναζί

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ εξασφάλισε από το Ευρωκοινοβούλιο η νεοναζιστική Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία (APF) για τη διοργάνωση συνόδου στη Σουηδία στις 28 Μαΐου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από το σύνολο του πολιτικού φάσματος στο Στρασβούργο.

Σουηδοί και Γερμανοί νεοναζί αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο, με τίτλο «Ημέρα Μάνχεμ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωβουλευτής του γερμανικού CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, απηύθυνε επείγουσα επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, καθώς και στους επικεφαλής των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, ζητώντας τη «στέρηση των χρηματοδοτήσεων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και νεοφασίστες» καθώς αυτοί απειλούν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ιδέας.

Η αίτηση χρηματοδότησης της APF κατατέθηκε το 2015 και ενεκρίθη από τα αρμόδια όργανα τον Δεκέμβριο. Στην αίτηση, η νεοναζιστική οργάνωση απέφυγε κάθε ιδεολογική αναφορά, αρκούμενη να αντιγράψει επί λέξει εδάφια από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.

Ο ιδρυτής της APF, Ρομπέρτο Φιόρε, διέφυγε τη δεκαετία του 1980 από την Ιταλία, όπου κατεζητείτο για σχέσεις με τις νεοφασιστικές οργανώσεις, υπεύθυνες για τη βομβιστική επίθεση της 2ας Αυγούστου στην Μπολόνια με 85 νεκρούς. Ο Φιόρε κατέφυγε στη Βρετανία, προτού επιστρέψει στη γενέτειρά του και εκλεγεί στην Ευρωβουλή στο πλευρό της εγγονής του Μουσολίνι, Αλεξάντρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή