ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τον Ζίκα – Φόβος για νέες νευρολογικές παθήσεις

allazoyn-oi-ektimiseis-gia-ton-zika-amp-8211-fovos-gia-nees-neyrologikes-pathiseis-2132214

Τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, όπως λένε οι επιστήμονες στη Βραζιλία.

Σε συνέντευξή τους στο BBC δήλωσαν ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να είναι πίσω από ακόμα πιο σοβαρές νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τα μωρά, μέχρι και το ένα πέμπτο των μολυσμένων εγκύων.

Επισημαίνουν ότι το 20% των εγκύων που έχουν τον ιό Ζίκα θα αποκτήσουν μωρά τα οποία θα υποφέρουν από άλλες μορφές εγκεφαλική βλάβης.

Οι γιατροί μέχρι τώρα υπολόγιζαν ότι μόλις το 1% των γυναικών που αποκτούν τον ιό Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα αποκτήσουν παιδί με μικροκεφαλία.

Τα ποσοστά αύξησης της λοίμωξης του Ζίκα σε ορισμένα μέρη της Βραζιλίας έχουν επιβραδυνθεί, χάρη στην καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με την πρόληψη της νόσου.

Αλλά ακόμα οι επιστήμονες κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε σχέση με το εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει τον ιό και έτσι ο Ζίκα συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Οι περισσότεροι γιατροί και ιατρικοί ερευνητές συμφωνούν πλέον ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του ιού Ζίκα και της μικροκεφαλίας, η οποία οδηγεί στην γέννηση παιδιών με ασυνήθιστα μικρές κεφαλές, λόγω της περιορισμένης ανάπτυξης του εγκεφάλου.