Δύο εκατ. πολίτες υπέρ αποπομπής Μαδούρο

Δύο εκατ. πολίτες υπέρ αποπομπής Μαδούρο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. H αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατέθεσε στις εκλογικές αρχές σχεδόν δύο εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με στόχο την αποπομπή του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς η δυσφορία των πολιτών στο πρόσωπό του αυξάνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την ονομασία «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) κατέθεσε στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) 1,85 εκατ. υπογραφές, εννιαπλάσιες από όσες απαιτούνταν για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. «Αυτή είναι μόλις η αφετηρία ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», έγραψε στο Twitter ο Χέσους Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του συνασπισμού.

Αρχικά η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για 2,5 εκατ. υπογραφές. Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα, και η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική στα σημεία συλλογής που είχαν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Μια τόσο σύντομη επιτυχία «συνιστά πιθανώς παγκόσμιο ρεκόρ», επισήμανε με ικανοποίηση ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter. «Πρόκειται επιπλέον για επίδειξη ισχύος ότι εμείς, οι πολίτες της Βενεζουέλας, επιλέγουμε τη συνταγματική, δημοκρατική, ειρηνική οδό. Θέλουμε να αποφασίζουμε με τη φωνή μας, την ψήφο μας, για το μέλλον αυτής της χώρας», προσέθεσε ο πολιτικός.

Το CNE, που φημολογείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, θα επαληθεύσει εάν το κατώτατο όριο των ψήφων που απαιτούνται (195.721, 1% του εκλογικού σώματος) επετεύχθη και θα καλέσει τους υπογράφοντες να επιβεβαιώσουν προσωπικά την επιλογή τους, προτού προχωρήσει σε μια τελευταία επαλήθευση. Ολη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα ή και περισσότερο, εάν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προσπαθήσει να την καθυστερήσει· κατόπιν η αντιπολίτευση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα δεύτερο βήμα συγκεντρώνοντας τέσσερα εκατομμύρια ψήφους σε διάστημα τριών ημερών, προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, που ελπίζει ότι θα διοργανώσει έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το ακυρωτικό δημοψήφισμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνον μία φορά στην ιστορία της χώρας, κατά του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013) το 2004: τότε είχε καταλήξει σε αποτυχία. Αυτήν τη φορά θα μπορούσε να ευοδωθεί λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας, η οποία αποτυπώνεται με ταραχές και λεηλασίες τις τελευταίες ημέρας στο Μαρακαΐμπο (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. «Η χώρα θέλει την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Τροεάλμπα.

Η Βενεζουέλα μετέβη την Πρωτομαγιά σε νέα ζώνη ώρας, προκειμένου να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα, ένα μέτρο που έλαβε ο Μαδούρο για να μετριάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που οφείλεται στην κρίση. Παράλληλα ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εκτός από τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ και τις παράκαιρες διακοπές ρεύματος, οι κάτοικοι της νοτιοαμερικανικής χώρας έχασαν επιπλέον, τη νύχτα της 30ής Απριλίου προς την 1η Μαΐου, μισή ώρα ύπνου. Στις 02:30 τοπική ώρα, οι δείκτες των ρολογιών στη Βενεζουέλα έδειξαν 30 λεπτά αργότερα, ώστε η χώρα να μεταβεί στη ζώνη ώρας -04:00 GMT. «Η Βενεζουέλα έχει άλλη μισή ώρα μέλλον, μια νέα ζώνη ώρας, είναι ένα μέτρο για να διασωθεί η Guri», ο κυριότερος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο, επικεφαλής μιας πορείας χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα αποθέματα του συγκεκριμένου σταθμού, όπως και των υπολοίπων της χώρας, βρίσκονται σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο, λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που προκαλεί το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή