Απολυμένοι ξένοι εργάτες πυρπόλησαν λεωφορεία

Απολυμένοι ξένοι εργάτες πυρπόλησαν λεωφορεία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Λεωφορεία πυρπόλησαν εργάτες του κατασκευαστικού ομίλου Μπινλάντιν στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο, μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας για 77.000 απολύσεις.

Οι ξένοι εργάτες διαμαρτύρονταν γιατί οι Αρχές του βασιλείου διέταξαν την άμεση αποχώρησή τους από τη Σαουδική Αραβία, παρότι ο όμιλος τούς οφείλει μισθούς πολλών μηνών.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, επτά λεωφορεία πυρπολήθηκαν στην επαρχία της Μέκκας, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εργασίας του βασιλείου δεσμεύθηκε ότι ο όμιλος Μπινλάντιν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των ξένων εργατών.

Ο όμιλος Μπινλάντιν, που ιδρύθηκε από τον πατέρα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Σαουδική Αραβία, έχοντας αναλάβει τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα των τελευταίων ετών, όπως την επέκταση της πόλης της Μέκκας.

Ο υπουργός Εργασίας Μουφαρέζ αλ Χακμπανί δήλωσε χθες, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου στο Ριάντ, ότι «η εταιρεία υποσχέθηκε να επιλύσει όλα τα προβλήματα σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού της».

Παρότι ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των απολύσεων, τις οποίες σχεδιάζει ο όμιλος Μπινλάντιν, υπογράμμισε ότι η καταβολή των δεδουλευμένων αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου.

«Μόλις διαπιστώνουμε ότι κάποια εταιρεία καθυστερεί τη μισθοδοσία, θα στέλνουμε αμέσως επιθεωρητές», είπε ο Χακμπανί.

Ο όμιλος Μπινλάντιν έχει πληγεί από τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών της σαουδαραβικής κυβέρνησης, η οποία επιβλήθηκε ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. Ο όμιλος έχασε επίσης σημαντικά κρατικά συμβόλαια μετά το δυστύχημα του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν πτώση γερανού στη Μέκκα προκάλεσε τον θάνατο 111 ανθρώπων.

Ο Χακμπανί ανέφερε ότι όσοι ξένοι εργάτες αντιμετωπίζουν «προβλήματα μισθοδοσίας» θα μπορούν να παραμένουν στην εταιρεία, να μετακινούνται σε άλλον εργοδότη ή να εγκαταλείπουν τη χώρα, εξουσιοδοτώντας κάποιον τρίτο για την είσπραξη των δεδουλευμένων τους. Η πλειοψηφία των εργατών προέρχεται από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες. «Οι μισθοί τους δεν απειλούνται, ακόμη και αν εγκαταλείψουν τη χώρα», τόνισε ο υπουργός.

Ανάλογα παράπονα για καθυστέρηση στη μισθοδοσία έχουν εκφράσει εργαζόμενοι και στον άλλον κατασκευαστικό κολοσσό της Σαουδική Αραβίας, την εταιρεία Saudi Oger, που μοιράζεται ουσιαστικά τα κρατικά κατασκευαστικά συμβόλαια με τον όμιλο Μπινλάντιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή