Προβληματισμός στον Πειραιά

Προβληματισμός στον Πειραιά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στον Πειραιά ενόψει τουριστικής περιόδου εξέφρασε χθες πηγή της «Κ» στο λιμάνι. Oπως επισημαίνει, «είναι πολύ πιθανόν ο σημερινός αριθμός των 2.000 ατόμων να αυξηθεί στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στα νησιά φιλοξενούνται πλέον των 8.212 ατόμων.

Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ΜΚΟ και των Αρχών αποτελεί καθημερινό πρόβλημα στον Πειραιά. Oπως μαρτυρούν οι εθελοντές, δεν υπάρχει διαχωρισμός στις αρμοδιότητες μεταξύ των ΜΚΟ και συχνά προκαλείται αναστάτωση. «Oλοι κάνουν τα πάντα και αυτό συχνά προκαλεί παρεξηγήσεις», λέει στην «Κ» η 26χρονη Μαρία Α., εθελόντρια τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Αντικατέστησα έναν εθελοντή ο οποίος είχε αναλάβει την αποθήκη με τα ρούχα. Ενώ ερχόταν καθημερινά και είχε μάθει τη διαχείριση του υλικού και το περιεχόμενο της αποθήκης, ξαφνικά χάθηκε και έκτοτε δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής».

Οι Αρχές ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε οργανωμένους χώρους αφήνοντας τους εθελοντές να ασχολούνται με την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων.

Παρ’ όλα τα προβλήματα, η ζωή στο λιμάνι για τους 2.169 πρόσφυγες συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους να περάσουν την ημέρα τους.

«Τα παιδιά περνούν καλά εδώ», λέει η Γιόνα, εθελόντρια από τη Νορβηγία, και συμπληρώνει ότι οι μεγάλοι σε ηλικία άνδρες καταπιάνονται με διάφορες εργασίες, κυρίως γύρω από τις υποδομές, για να περάσουν τον χρόνο τους.

Δύο ΜΚΟ από την Ολλανδία και τη Νορβηγία έχουν δημιουργήσει πρόγραμμα δραστηριοτήτων για την απασχόληση των μικρών παιδιών, ενώ οι έφηβοι ξεκίνησαν τα πρώτα μπάνια τους στη θάλασσα του λιμανιού. Πάρα την απαγόρευση από το Λιμεναρχείο, κάποιοι έφηβοι έπεσαν στη θάλασσα για να πλυθούν.

Ωστόσο τα νερά είναι ακατάλληλα αφού τα λύματα από τα πλοία που δένουν καθημερινά στο λιμάνι, τα απόβλητα και τα σκουπίδια μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

O «απολογισμός»

Σε 53.731 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης. Ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 411 άτομα σε σχέση με τη Δευτέρα,  χωρίς  να  είναι  σαφές πώς προκύπτει η διαφορά.

Χθες είχαν καταγραφεί 55 νέες αφίξεις στα νησιά, στην Ειδομένη εξακολουθούν να βρίσκονται λίγο περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες, 29.277 στον αριθμό, φιλοξενούνται στις μονάδες της Βόρειας Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή