Θα αφεθεί ελεύθερος έπειτα από 30 χρόνια

Θα αφεθεί ελεύθερος έπειτα από 30 χρόνια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος πρόκειται να αφεθεί ο τελευταίος Κινέζος που κρατείται μέχρι σήμερα για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, αφού έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης περίπου 30 ετών. Ο Μιάο Ντεσούν, που κατά τη σύλληψή του ήταν 25 ετών, ήταν ένας από τους 1.600 Κινέζους που φυλακίστηκαν μετά τη βίαιη στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων στις 4 Ιουνίου 1989, οπότε και εικάζεται ότι σκοτώθηκαν πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών.

Ο Μιάο, εργάτης από την επαρχία Χεμπέι, καταδικάστηκε με τέσσερις άλλους για εμπρησμό, καθώς φέρεται ότι πέταξε ένα καλάθι σε άρμα μάχης που φλεγόταν. Αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο με διετή αναστολή και τελικά το 1991 η ποινή του μετετράπη σε ισόβια δεσμά. Στη συνέχεια, η ποινή του μειώθηκε και, σύμφωνα με το Ιδρυμα Ντούι Χουά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μιάο πρέπει να αποφυλακιστεί στις 15 Οκτωβρίου. Ομως η ζωή ακόμα και στην ελευθερία δεν θα είναι εύκολη για το Μιάο, ο οποίος παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Ζανγκ Γιανσένγκ, ο οποίος εξέτισε ποινή για τα επεισόδια στην Τιενανμέν και αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή το 2003, δήλωσε στο Radio Free Asia ότι πέρασε κάποιο διάστημα με τον Μιάο όταν ο ίδιος ήταν στη φυλακή και ότι θα δυσκολευτεί πολύ να κατανοήσει τη «σημερινή Κίνα». «Εχει προβλήματα ψυχικής φύσης και πιστεύω ότι θα του χρειαστεί πολύς καιρός για να συνηθίσει τον έξω κόσμο», επισήμανε ο Ζανγκ Γιανσένγκ. Μάλιστα, ο Μιάο δεν είχε καμία επαφή με τον έξω κόσμο τα τελευταία χρόνια, καθώς ζήτησε από τους συγγενείς του να σταματήσουν να τον επισκέπτονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή