Ο Ομπάμα καθησυχάζει πολίτες του Φλιντ

Ο Ομπάμα καθησυχάζει πολίτες του Φλιντ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΛΙΝΤ. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους του Φλιντ στο Μίσιγκαν ότι τα παιδιά τους θα είναι μια χαρά παρά το χάος σχετικά με το μολυσμένο νερό της περιοχής, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήπιε νερό ενώπιον δημοσιογράφων και τηλεοπτικών φακών. Ο Ομπάμα πραγματοποίησε την επίσκεψη στην αφροαμερικανική κοινότητα για να αποδείξει ότι το πόσιμο νερό είναι ασφαλές, αν και παραδέχθηκε ότι θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για να αντικατασταθούν οι απαρχαιωμένοι σωλήνες ύδρευσης.

Το Φλιντ, με πληθυσμό 100.000 κατοίκων, ήταν υπό τον έλεγχο ενός διορισμένου από το κράτος διοικητή το 2014, οπότε αποφάσισε να αλλάξει πηγή ύδρευσης από το δημοτικό σύστημα του Ντιτρόιτ στον ποταμό Φλιντ, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Το νερό του ποταμού ήταν πιο διαβρωτικό από το σύστημα του Ντιτρόιτ, προκαλώντας τη μόλυνση του νερού με μόλυβδο από τους παλιούς σωλήνες. Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα τοξικός και τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα. «Ηταν μια καταστροφή που προκλήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, να έχει προληφθεί», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε τοπικό γυμνάσιο. «Η αποκατάσταση του Φλιντ είναι ευθύνη όλων και θα διασφαλίσω πως η ευθύνη αυτή θα αναληφθεί πλήρως», συμπλήρωσε. Κάλεσε τους γονείς να εξετάσουν τα παιδιά τους για ίχνη μολύβδου και εξήγησε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να αφήνουν τη βρύση τους να τρέχει συχνά, ώστε να φύγουν τα εναπομείναντα τοξικά στοιχεία.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, άρχισε να βήχει, και έτσι ζήτησε ένα ποτήρι νερό και το ήπιε μπροστά στο πλήθος. Νωρίτερα, στη διάρκεια συνάντησης με τοπικούς παράγοντες, είχε πιει νερό, το οποίο όμως είχε φιλτραριστεί. Ο Λευκός Οίκος δεν γνώριζε εκ των προτέρων αν ο πρόεδρος επρόκειτο να πιει νερό στο Φλιντ ή όχι. Σοβαρά ερωτήματα έχουν διατυπωθεί κατά πόσον οι περιβαλλοντικοί ελεγκτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πόλη, όπου πάνω από το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Τον περασμένο μήνα, δικηγόροι που εκπροσωπούν τους κατοίκους του Φλιντ κατέθεσαν μήνυση διεκδικώντας αποζημίωση 220,2 εκ. δολαρίων κατηγορώντας τις Αρχές για αμέλεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή