Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απαγορεύει γάμους και κηδείες

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απαγορεύει γάμους και κηδείες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο κογκρέσο του Εργατικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, των τελευταίων 36 ετών, εγκαινιάζει σήμερα τις εργασίες του στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, Πιονγιάνγκ, με το απομονωμένο σταλινικό καθεστώς να έχει απαγορεύσει κάθε ιδιωτική τελετή, όπως τους γάμους και τις κηδείες, αλλά και τις μετακινήσεις από και προς την πόλη.

Παρότι το κόμμα έχει πραγματοποιήσει ήδη επτά συνέδρια, το τελευταίο το 2012, με αφορμή την «ενθρόνιση» του Κιμ Γιονγκ Ουν στην εξουσία, από τα οποία το κογκρέσο διαφέρει ουσιαστικά μόνο στον βαθμό επισημότητας, ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι ίσως η σημερινή συγκέντρωση δώσει την αφορμή στην ηγεσία να παρουσιάσει έκτακτο οικονομικό πρόγραμμα, με στόχο την ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Σεούλ, ο –ούτως ή άλλως οξυμένος– βαθμός υστερίας του καθεστώτος έχει ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες κάθε προηγούμενο. Η αστυνομία φέρεται να πραγματοποιεί ευρείες επιχειρήσεις, με εφόδους σε κατοικίες και εξονυχιστικούς ελέγχους στους δρόμους της πόλης. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, βρίσκονται «φλέγοντα» ζητήματα, όπως εάν κάθε κατοικία διαθέτει αναρτημένη προσωπογραφία του Κιμ.

Τα μέτρα αυτά, που χαρακτηρίζονται προσωρινά, αποτελούν προσπάθεια αποφυγής «ατυχημάτων» κατά τη διάρκεια του κογκρέσου, όπως ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Independent ο εκπρόσωπος του υπουργείου Επανένωσης της Νοτίου Κορέας, Τσεόνγκ Τζουν Χι.

Το τελευταίο κογκρέσο πραγματοποιήθηκε το 1980, για να επιβεβαιωθεί η ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονκ Ιλ, γιο του Κιμ Ιλ Σουνγκ και πατέρα του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο 33χρονος σημερινός πρόεδρος Κιμ, αν και δεν έχει ανάγκη νέας επίσημης εγκαθίδρυσης, ίσως εκμεταλλευθεί την κομματική σύναξη για να εδραιώσει τη θέση του στον κομματικό μηχανισμό, να ανακηρύξει επίσημα τη χώρα πυρηνική δύναμη και να αποκαλύψει το όραμά του για το οικονομικό και αμυντικό της μέλλον. Σε χθεσινό του δημοσίευμα, το επίσημο όργανο του κόμματος, η εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν» ανέφερε: «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ανέλαβε με υπερηφάνεια τη θέση της στις τάξεις των προηγμένων πυρηνικών κρατών με διαστημικές ικανότητες, αποδεικνύοντας την ανίκητη ισχύ της πολιτικο-ιδεολογικής, στρατιωτικής και νεανικής της υπεροχής. Η χώρα μας προχωρά τώρα, με στόχο να καταστεί σοσιαλιστική οικονομική δύναμη και μέγας φάρος του παγκόσμιου πολιτισμού». Οι αυστηρές κυρώσεις που επέβαλε όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα τον Μάρτιο έχουν οξύνει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουερ είχε πει: «Σχεδόν όλα τα έσοδα της Β. Κορέας διοχετεύονται στην ανεύθυνη και ασίγαστη επιδίωξη δημιουργίας πυρηνικού οπλοστασίου».

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, ο πρεσβευτής της Β. Κορέας στον οργανισμό, Ρι Σου Γιονγκ, είχε τονίσει στις αρχές της εβδομάδας: «Το κογκρέσο του κόμματος αποσκοπεί να παρουσιάσει σε όλο τον κόσμο τον βαθμό ενότητας του λαού μας. Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας θα είναι ακόμη πιο πρόθυμη να οικοδομήσει ένα μέλλον ευημερίας και ισχύος. Το πρώτο μας μέλημα είναι η επιτάχυνση του ρυθμού δημιουργίας μιας οικονομικά ισχυρής Κορέας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η πραγματική πηγή της ισχύος μας δεν είναι τα πυρηνικά όπλα, ούτε κανένα άλλο αμυντικό σύστημα, αλλά η ιδεολογική ενότητα του λαού με τον ηγέτη μας».

Το συνέδριο αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες, ενώ της διοργάνωσης προηγήθηκαν 70 ημέρες «εκστρατείας αφοσίωσης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή