Η ομογένεια και ο ρόλος στην κάλπη

Η ομογένεια και ο ρόλος στην κάλπη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιες κι αν είναι οι θέσεις του Τραμπ για την Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι δεν θα αποδειχθούν καταλυτικές για την έκβαση της αναμέτρησής του με τη Χίλαρι Κλίντον. Με πληθυσμό 1,27 εκατομμύριο (0,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ), η ελληνοαμερικανική κοινότητα δεν είναι σε θέση να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι αντιθέσεις στην εικόνα των Κλίντον και Τραμπ στα μάτια των ψηφοφόρων των μεγάλων μειονοτήτων ίσως είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά υπέρ της πρώην Πρώτης Κυρίας και υπουργού Εξωτερικών.

Η αδυσώπητη μονομαχία που αναμένεται μεταξύ των δύο υποψηφίων μπορεί να χαρακτηριστεί ως η «μάχη των αρνητικών» – καθώς πρόκειται για τους δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου με τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών γνωμών στα χρονικά. Τα ναδίρ δημοτικότητας του Τραμπ, όμως, είναι άνευ προηγουμένου όταν οι ερωτηθέντες ανήκουν σε μειονότητες. Ετσι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup, 77% των ισπανόφωνων βλέπουν αρνητικά τον ξενοφοβικό μεγιστάνα. Δημοσκόπηση της Washington Post και της Univision τοποθετεί το ποσοστό των αρνητικών γνωμών μεταξύ ισπανόφωνων στο 80%, με 7 στους 10 να δηλώνουν «πολύ αρνητικά» διακείμενοι απέναντι στον Τραμπ. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η Κλίντον συγκεντρώνει το 73% των ψήφων των ισπανόφωνων, έναντι 16% για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Η αφροαμερικανική κοινότητα είναι ακόμη πιο αφιλόξενος χώρος για τον αθυρόστομο επιχειρηματία. Σε δημοσκόπηση του NBC News και του Survey Monkey, το 86% των ερωτηθέντων Αφροαμερικανών εκφράζεται αρνητικά για τον Τραμπ. Σε δημοσκόπηση της Zogby Analytics, την ίδια στάση έχει το 66% των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής. Οι περισσότερες έρευνες τοποθετούν το μερίδιο των μη λευκών ψηφοφόρων που θα προτιμήσουν τον σχεδόν βέβαιο πλέον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο περίπου στον έναν στους πέντε.

Αντιθέτως, η Χίλαρι Κλίντον, παρότι αντιμετωπίζει στο σύνολο του εκλογικού σώματος αρνητικές γνώμες που ξεπερνούν το 50%, αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τις πιο πολυπληθείς μειονότητες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της Zogby, τη βλέπουν ευνοϊκά το 77% των Αφροαμερικανών, το 67% των ισπανόφωνων και το 60% των Ασιατών Αμερικανών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο το Pew Research Center, 31% των ατόμων με δικαίωμα ψήφου τον προσεχή Νοέμβριο ανήκουν σε κάποια μειονότητα (12% είναι ισπανόφωνοι, 12% Αφροαμερικανοί και 4% ασιατικής καταγωγής). Το ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 2012, όταν είχε φτάσει το 29%, και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στα επόμενα χρόνια. Συνολικά οι λευκοί ψηφοφόροι τον Νοέμβριο θα είναι 156 εκατομμύρια, έναντι 70 εκατομμυρίων μειονοτικών ψηφοφόρων.

Οι δημογραφικές αυτές εξελίξεις αποτελούν δελτίο προαναγγελθέντος θανάτου για ένα κόμμα που επιμένει με τις πολιτικές του προτάσεις να αποξενώνει κάθε μειονοτική ομάδα στη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή