ΚΟΣΜΟΣ

Σαντίκ Καν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος ευρωπαϊκής πρωτεύουσας

santik-kan-o-protos-moysoylmanos-dimarchos-eyropaikis-proteyoysas-2132777

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με την ορκωμοσία του το Σάββατο, ο υποψήφιος των Εργατικών Σαντίκ Χαν έγινε και επίσημα ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, νικώντας τον Συντηρητικό αντίπαλό του Ζακ Γκόλντσμιθ, με τη συντριπτική διαφορά των 13 ποσοστιαίων μονάδων. Σε ένα κοινό από πολιτικούς και επισήμους διαφόρων θρησκειών, ο Χαν ορκίστηκε να είναι «ο δήμαρχος όλων των Λονδρέζων», τονίζοντας την ανάγκη ενότητας σε μία πόλη που η συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών φυλών και θρησκειών είναι διάχυτη.

Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα κλίμα προσπάθειας σπίλωσης του προσώπου του από την πλευρά των Συντηρητικών, οι οποίοι, πατώντας σε κάποιες υποθέσεις του όταν εκείνος εργαζόταν ως δικηγόρος, αποπειράθηκαν να τον ταυτίσουν με τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Στην εκστρατεία αυτή πρωτοστάτησαν εξέχοντα στελέχη των Συντηρητικών, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αναρωτήθηκε αν το Λονδίνο θα είναι ασφαλές υπό τη δημαρχία του Χαν. Η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίστηκε αρνητικά από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και καταγγέλθηκε ακόμα και μέσα στο ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα. Ο Σαντίκ Χαν, με δηλώσεις του στην εφημερίδα The Observer την Κυριακή, κατηγόρησε το Συντηρητικό Κόμμα για μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στον φόβο και στον διχασμό διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών κοινοτήτων και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για χρήση τακτικών, προερχόμενων κατευθείαν από «το εγχειρίδιο του Ντόναλντ Τραμπ».

Η νίκη του Χαν χαιρετίστηκε από πολλές προσωπικότητες, όπως η Χίλαρι Κλίντον, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο Βρετανός ηθοποιός Ιαν Μακ Κέλεν.

Η νίκη αυτή ενισχύει επίσης τον πρόεδρο των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος, ωστόσο, ήταν απών από την τελετή ορκωμοσίας του Χαν, πιθανώς λόγω κάποιων διαφωνιών του τελευταίου με τις κυρίαρχες πολιτικές στο Εργατικό Κόμμα. Με άρθρο του την Κυριακή, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της εκλογικής βάσης του Εργατικού Κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω ανοίγματος σε πιο πλατιά στρώματα πολιτών και σε πολίτες διαφόρων ιδεολογιών. Με αυτό το αίτημα, ο Χαν άσκησε έμμεση κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος δείχνει περιχαρακωμένος στον σκληρό πυρήνα του Εργατικού ακροατηρίου.

Αυτή η ανάγκη διεύρυνσης έγινε εξαιρετικά εμφανής στις εκλογές της Πέμπτης, καθώς το Εργατικό Κόμμα δεν είδε άλλες σημαντικές επιτυχίες, ενώ βρέθηκε στην τρίτη θέση μέχρι και στη Σκωτία. Η αποτυχία δείχνει ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε την αποδυνάμωση που έχουν φέρει στο Συντηρητικό Κόμμα ο διχασμός του επικείμενου δημοψηφίσματος και η έλλειψη στήριξης για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.