Φιλευρωπαϊκή διαδήλωση στη Βαρσοβία

Φιλευρωπαϊκή διαδήλωση στη Βαρσοβία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους της Βαρσοβίας, καταδικάζοντας την πολιτική του κυβερνώντος συντηρητικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), η οποία υποσκάπτει τη δημοκρατία και απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, όπως υποστηρίζουν.

Η πορεία, με το πλήθος να εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων, πέρασε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, με τη δήμαρχο της πολωνικής πρωτεύουσας, Χάνα Γκρόνκιεβιτς-Βαλτς, να εκτιμά ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 200.000. Επρόκειτο, σύμφωνα με παριστάμενους, για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στους δρόμους της Βαρσοβίας μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι η ευρωσκεπτικιστική πολιτική του PiS απειλεί να ωθήσει την Πολωνία στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες του PiS, όπως η προσπάθεια χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας και των κρατικών μέσων ενημέρωσης, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει κατά της Πολωνίας στα ευρωπαϊκά όργανα, απειλώντας την πολωνική κυβέρνηση με στέρηση του δικαιώματος ψήφου της.

Παρότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν αυξηθεί, τα ποσοστά δημοτικότητας του PiS παραμένουν ισχυρά, με το 33% των ψηφοφόρων να δηλώνει, σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση, ότι θα ψήφιζε το κυβερνητικό κόμμα.

Τον Δεκέμβριο, το κυβερνών κόμμα προώθησε νομοσχέδιο με στόχο την αλλαγή της σύνθεσης του συνταγματικού δικαστηρίου και τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του. Οταν το συνταγματικό δικαστήριο κήρυξε τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση αντισυνταγματική, η κυβέρνηση του PiS απέρριψε την απόφαση προκαλώντας αδιέξοδο.

Το Σάββατο, εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα πραγματοποίησαν αντιδιαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 2.500 άνθρωποι, με συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης και κατά της «δικτατορίας των Βρυξελλών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή