ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμός AfD για τη Λεπέν

dichasmos-afd-gia-ti-lepen-2132870

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διαμάχη έχει ξεσπάσει στους κόλπους της AfD ανάμεσα σε όσους επιθυμούν σύσφιγξη των δεσμών του γερμανικού ξενοφοβικού κόμματος με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και σε όσους θεωρούν την πολιτική της Μαρίν Λεπέν υπερβολικά σοσιαλιστική. Η Λεπέν χαρακτήρισε, στην εφημερίδα «Φιγκαρό», «αυτονόητη» τη συνάντησή της με την επικεφαλής της AfD, Φράουκε Πέτρι, αν και το γραφείο της τελευταίας δεν έχει επιβεβαιώσει καμία συνάντηση.

«Οι ηγεσίες της AfD και του Εθνικού Μετώπου πρέπει να συναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις και να εντοπίσουν κοινά σημεία», δήλωσε ο επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία, Μπερντ Χέκε. «Αν οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στις επικεφαλής των δύο κομμάτων, μπορούμε να αποφασίσουμε διάφορες μορφές συνεργασίας». Ο σύντροφος της Πέτρι, ευρωβουλευτής του κόμματος, Μάρκους Πρέτσελ, σκοπεύει να ενταχθεί στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία κυριαρχεί το Εθνικό Μέτωπο.

Αλλά ο συμπρόεδρος του κόμματος, Γεργκ Μόιθεν, και η αντιπρόεδρος, Μπέατριξ φον Στορχ, απορρίπτουν τη συνεργασία, όχι γιατί θεωρούν τη Λεπέν πολύ ακραία αλλά γιατί τη θεωρούν πολύ σοσιαλίστρια. Προκειμένου να διεισδύσει στην εκλογική πελατεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Λεπέν έχει υιοθετήσει αριστερή φρασεολογία, διεκδικώντας ρόλο υπερασπίστριας των θέσεων εργασίας απέναντι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης.

Ενας από τους πιθανούς τομείς συνεργασίας του Εθνικού Μετώπου με την AfD είναι η εναντίωσή τους προς τη Διατλαντική Συμφωνία ΤΤΙΡ, με την οποία ενισχύεται η θέση των πολυεθνικών εταιρειών έναντι των κρατών. Επίσης, σύμφωνα με τον Χέκε, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να συζητήσουν «για την κριτική στάση που διατηρούν απέναντι στη μονομερή πρόσδεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις εκτιμούν τη δύναμη της AfD στο 15%, έναντι 20% για τους Σοσιαλδημοκράτες.