Κιμ Γιονγκ Ουν: Χρήση πυρηνικών όπλων, μόνο αν απειληθούμε

Κιμ Γιονγκ Ουν: Χρήση πυρηνικών όπλων, μόνο αν απειληθούμε

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατέστησε γνωστό ότι η χώρα του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν προηγουμένως δεν απειληθεί η κυριαρχία της με πυρηνικά. Αυτό ανακοίνωσε, όπως και το πενταετές οικονομικό του πλάνο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος χθες.

«Η Βόρεια Κορέα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για τη μη διάδοση και για τον παγκόσμιο περιορισμό των πυρηνικών όπλων», εξήγησε ο Κιμ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με κράτη τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν εχθρικά.

Η αλήθεια είναι ότι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν προβεί και στο παρελθόν σε παρόμοιες δηλώσεις εξαπολύοντας ταυτόχρονα απειλές εναντίον τόσο των ΗΠΑ όσο και της Νότιας Κορέας. Το αποκομμένο από την παγκόσμια κοινότητα κρατίδιο, άλλωστε, επανειλημμένως έχει αδιαφορήσει για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθώντας τις πυρηνικές δοκιμές.

Το πρώτο συνέδριο του κόμματος ύστερα από 36 χρόνια ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Τόσο η Νότια Κορέα όσο και πολλοί ειδικοί πιστεύαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτης τρίτης γενιάς, θα χρησιμοποιούσε την περίσταση για να εδραιώσει τη δύναμή του.

Η οικονομία της Βόρειας Κορέας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εξαιτίας και των αυστηρότατων κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ μετά τις πιο πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές. Φαίνεται ότι τώρα θα προσπαθήσει να επιτύχει σε κάποιους τομείς όπως είναι η παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα, η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και να αναπτύξει άλλους τομείς παραγωγής ενέργειας. Χαρακτηριστικά, κατά τη έναρξη της ομιλίας του ο Κιμ αναφέρθηκε στην πολιτική «Μπιονγκτζίν» η οποία επιβάλλει την παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας και των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ομως τα πράγματα είναι πάντα παράξενα στη Βόρεια Κορέα. Το πρωί της Κυριακής, ζητήθηκε από προσκεκλημένους ξένους δημοσιογράφους να μεταβούν ευπρεπώς ενδεδυμένοι στο Λαϊκό Παλάτι Πολιτισμού, όπου βρίσκονταν σταθμευμένα δεκάδες μαύρα αυτοκίνητα Μερσεντές, τα οποία είχαν μεταφέρει ώς εκεί τους κρατικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, μία ώρα αργότερα οι ξένοι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν πίσω στα ξενοδοχεία τους χωρίς να έχουν προηγουμένως συναντηθεί με τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

Η Βόρεια Κορέα δεν δημοσιοποιεί τα οικονομικά δεδομένα αλλά, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, η βορειοκορεατική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1% το 2014. Ανάμεσα στους στόχους του πενταετούς σχεδίου περιλαμβάνεται η εκμηχάνιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η αυτοματοποίηση των εργοστασίων καθώς και η αύξηση της παραγωγής του άνθρακα, χωρίς, ωστόσο, να καθοριστούν οι στόχοι για κάθε τομέα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή