Σύλληψη Σύρων στην Κορυτσά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τους ισχυρισμούς ΜΜΕ των Σκοπίων, σύμφωνα με τους οποίους, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αρχίσει να φεύγουν από τον καταυλισμό της Ειδομένης, με τη βοήθεια κυκλωμάτων, και να κατευθύνονται προς τη Γερμανία, ήρθε να επιβεβαιώσει η σύλληψη στην περιοχή της Κορυτσάς από την Αλβανική Αστυνομία 16 Σύρων.

Οι συλληφθέντες, τέσσερις άντρες, τρεις γυναίκες και εννιά ανήλικοι, κατέθεσαν στις αλβανικές αρχές ότι βρέθηκαν στην Αλβανία από την Ειδομένη, όπου έμειναν εγκλωβισμένοι κάποιους μήνες. Οπως είπαν, έφτασαν από την Ειδομένη, σε απόσταση δεκαεννιά χιλιομέτρων, στην ελληνοαλβανική μεθόριο με ταξί και διήνυσαν πεζή το υπόλοιπο τμήμα μέχρι τα σύνορα, στο ύψος της Κρυσταλλοπηγής.

Από εκεί, διασχίζοντας δασική περιοχή, πέρασαν στην Αλβανία, αλλά κοντά στο χωριό Ντεβόλι της Κορυτσάς συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Ανακρινόμενοι, είπαν ότι στόχος τους ήταν να προωθηθούν στο Μαυροβούνιο και από εκεί να συνεχίσουν για τη Γερμανία, όπου τους ανέμεναν συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι αλβανικές αρχές θεωρούν βέβαιον ότι στην υπόθεση εμπλέκονται κυκλώματα διακινητών και από τις δύο πλευρές των συνόρων, και έχουν εντείνει τα μέτρα φρούρησης στη μεθόριο, ενώ αναμένεται να επαναπροωθήσουν τους συλληφθέντες πρόσφυγες, εφόσον αυτοί δεν καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης, η καθημερινότητα κυλάει με ορίζοντα τη μακρά παραμονή στις σκηνές και στα παραπήγματα προσφύγων και μεταναστών, και με τα δικά της απρόοπτα, δυσάρεστα ή ευχάριστα.

Ετσι την Παρασκευή, ένας Κούρδος του Ιράκ και μια ομοεθνής του από τη Συρία ένωσαν τις τύχες τους σε παραδοσιακή τελετή ανάμεσα στις σκηνές, και μια εβδομηντάχρονη από τη Συρία πέθανε και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ενταφιάστηκε, ενώ ένας νεαρός Κούρδος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στον αύλειο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων, όπου λειτουργεί παράνομος καταυλισμός.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία για διανομή φυλλαδίων, με τα οποία καλούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, συνεχίζεται, με ελάχιστη έως μηδαμινή ανταπόκριση, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει αποκλεισμένη, δίχως να διαφαίνεται προοπτική απελευθέρωσής της, μολονότι το πλήγμα στην οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό και το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει ρήτρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή