Ερντογάν: «Η Ε.Ε. παραμένει στόχος της Τουρκίας»

Ερντογάν: «Η Ε.Ε. παραμένει στόχος της Τουρκίας»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας επιβεβαίωσε εκ νέου χθες ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει σε πρωτεύουσες ισχυρών δυτικών κρατών τα πρόσφατα κρούσματα αυταρχισμού και η εξώθηση σε παραίτηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η προεδρία της τουρκικής Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα γραπτό μήνυμα του ισχυρού άνδρα της χώρας με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία συμπίπτει με την 66η επέτειο από την ιστορική διακήρυξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία, θα είναι πηγή σταθερότητας και έμπνευσης για την ευρύτερη περιοχή», σημειώνει στο μήνυμά του ο Ταγίπ Ερντογάν, για να προσθέσει: «Ελπίζω ότι η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας (αναφορικά με τις επισκέψεις Τούρκων υπηκόων σε χώρες-μέλη της Ζώνης Σένγκεν) θα απαλύνει εν μέρει την απογοήτευση από τα 50 χρόνια αναμονής στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα επιταχύνει την ενταξιακή διαδικασία».

Με το χθεσινό του μήνυμα, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα βήμα πίσω από τις έντονα επιθετικές, έναντι των Ευρωπαίων ηγετών, δηλώσεις της περασμένης Παρασκευής, οι οποίες ενίσχυσαν τους φόβους για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό πρόβλημα. Ο Τούρκος ηγέτης είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την αμφιλεγόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, όπως αξιώνει η Ε.Ε. στο πλαίσιο των 72 προϋποθέσεων που έχει θέσει για την κατάργηση της βίζας. «Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο κι εσείς τον δικό σας», είχε πει τότε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε μια παράλληλη κίνηση με εκείνη του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκίτς, δήλωσε ότι η Αγκυρα θα υλοποιήσει τις «αναγκαίες πολιτικές» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της βίζας, τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Γιγκίτ Μπουλούτ, διαβεβαίωσε χθες ότι δεν είναι στις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν η πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών. Η τοποθέτηση αυτή είχε στόχο να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές και τους Τούρκους επιχειρηματίες έναντι των φόβων για μια περίοδο πολιτικής αστάθειας μετά την παραίτηση Νταβούτογλου. Αρκετοί αναλυτές πιθανολογούσαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πιθανόν το φθινόπωρο, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στο τουρκικό Κοινοβούλιο ώστε να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και να καθιερωθεί ισχυρά προεδρικό σύστημα, χωρίς να χρειαστεί προσφυγή σε δημοψήφισμα.

Πάντως, ο «πόλεμος» του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των Γερμανών επικριτών του καλά κρατεί. Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του επικεφαλής του γερμανικού ομίλου Αλεξ Σπρίνγκερ, επειδή υπεραμύνθηκε του σκωπτικού, για τον Ερντογάν, ποιήματος του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμπερμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή