Βραζιλία: Προχώρησε τη διαδικασία για παραπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ η Γερουσία

Βραζιλία: Προχώρησε τη διαδικασία για παραπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ η Γερουσία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερουσία της Βραζιλίας προχώρησε τη διαδικασία παραπομπής σε βάρος της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, παρά την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα ο ασκών χρέη προέδρου της Κάτω Βουλής να ακυρώσει την εν λόγω διαδικασία.

Ο Βαλντίρ Μαρανιάου, που ανέλαβε την προεδρία της Κάτω Βουλής την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε ότι υπήρξαν διαδικαστικά λάθη στην ψηφοφορία της 17ης Απριλίου με την οποία εγκρίθηκε η παραπομπή της Ρουσέφ. Ο επικεφαλής της Γερουσίας Ρενάν Καλιέιρος δήλωσε πως απέρριψε την απόφαση του Μαρανιάου, σημειώνοντας πως η ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή για την παραπομπή ή μη της Ρουσέφ σε δίκη θα πραγματοποιηθεί όπως είναι προγραμματισμένο.

Η Γερουσία της Βραζιλίας είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει την Τετάρτη και αυτή με τη σειρά της για να εγκρίνει ή να απορρίψει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας αποπομπής της Ρουσέφ.

Αν τελικά η παραπομπή της υπερψηφιστεί η Ρούσεφ θα τεθεί σε διαθεσιμότητα επί ένα εξάμηνο και, όπως σημειώνουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, θα είναι άκρως αμφίβολη η επιστροφή της στην εξουσία. Η ίδια, βέβαια, υποστηρίζει ότι είναι θύμα πραξικοπήματος από τον αντιπρόεδρο της χώρας Μισέλ Τεμέρ, ο οποίος πρόκειται να την αντικαταστήσει εφόσον αυτή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Πάντως πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξή της στο BBC η Ρούσεφ κατέστησε γνωστή την απόφασή της να «συνεχίσει να μάχεται».

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για να επιστρέψουμε στην εξουσία. Θα αντισταθούμε, θα αντισταθούμε, θα αντισταθούμε», τόνισε η κυρία Ρούσεφ και πρόσθεσε πως «η διαδικασία παραπομπής της είναι παράνομη». Δεσμεύθηκε παράλληλα ότι θα δώσει αγώνα μέχρι τελευταίας ρανίδος αίματος προκειμένου να επιστρέψει στην εξουσία. «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Αν παραιτηθώ, αν κάτι τέτοιο συμβεί, η ζωντανή απόδειξη ότι υπήρξε πραξικόπημα θα εκλείψει», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή