Το Πεκίνο, πρόθυμο για συνομιλίες

Το Πεκίνο, πρόθυμο για συνομιλίες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα υπήρξε η πρώτη χώρα η οποία χαρτογράφησε, ονομάτισε και ανέπτυξε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα νησιά της, όπως τα Νανσά (Σπράτλι), ασκώντας χωρίς διακοπή την κυριαρχία της στην περιοχή για αιώνες, όπως εξηγούν κινεζικές κυβερνητικές πηγές.

Η διένεξη για την περιοχή χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και οφείλεται στη δημοσίευση έκθεσης του ΟΗΕ, που αποκάλυπτε τον μεγάλο υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της. Ορισμένες χώρες, μεταξύ τους οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Μαλαισία, κατέλαβαν παράνομα τα περισσότερα νησιά και τους υφάλους των Νανσά, αναπτύσσοντας σε αυτά στρατιωτικές δυνάμεις. Το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τις καταλήψεις αυτές.

Τη δεκαετία του 1990, η Κίνα πρότεινε την από κοινού οικονομική εκμετάλλευση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, υπογράφοντας μάλιστα το 2002 με τα μέλη του ASEAN κοινή διακήρυξη με στόχο την επίλυση των διενέξεων στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Ακόμη και όταν κάποια από τα παραπάνω κράτη κατασκεύασαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε υφάλους και νησιά των Νανσά, η Κίνα επέλεξε στάση αυτοσυγκράτησης, αποφεύγοντας κάθε πρόκληση.

Η «στρατηγική μετατόπιση προς την Ασία» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και η δραστική ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Ειρηνικό επέτρεψαν σε ορισμένα από τα εμπλεκόμενα κράτη να εμφανισθούν αμετακίνητα στις διεκδικήσεις τους.

Χαρακτηριστική υπήρξε η συμπεριφορά του πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων, του οποίου η στάση υπήρξε συστηματικά προκλητική στην περιοχή μετά το 2010, ημερομηνία ανακοίνωσης της αμερικανικής στρατηγικής μετατόπισης. Το 2012, η κυβέρνηση της Μανίλας ανακοίνωσε τη μετονομασία της Θάλασσας της Νότιας Κίνας σε «Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων», προβαίνοντας επίσης σε μονομερείς ενέργειες, όπως έρευνες για πετρελαϊκά κοιτάσματα, λαθραλιεία και παράνομες νηοψίες εις βάρος κινεζικών αλιευτικών.

Παρότι η κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας περιπλέκεται με το πέρας του χρόνου, ως αποτέλεσμα προκλητικών ενεργειών και της εμπλοκής ξένων παραγόντων, η Κίνα παραμένει πρόθυμη, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές στο Πεκίνο, να επιλύσει τις εδαφικές διαφορές αυτές μέσω διπλωματικής προσέγγισης και απευθείας συνομιλιών.

Η Κίνα, μαζί με όλα τα κράτη-μέλη του ASEAN, παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως επισημαίνει Κινέζος αξιωματούχος, που καταλήγει: «Η χώρα μου θα συνεχίσει να σέβεται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των αεροπορικών πτήσεων, όπως άλλωστε ορίζει το διεθνές δίκαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή