Αισιοδοξία ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Καναδά

Αισιοδοξία ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Καναδά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΟΡΤ ΜΑΚ ΜΑΡΕΪ. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και το ψιλόβροχο που άρχισε να πέφτει στην ευρύτερη περιοχή της Αλμπέρτα, όπου μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές, γέμισαν με αισιοδοξία τους αξιωματούχους των φορέων πυρόσβεσης ότι βρίσκονται αρκετά κοντά στο σημείο όπου θα είναι δυνατόν να θέσουν υπό έλεγχο την καταστρεπτική πυρκαγιά που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της την τελευταία εβδομάδα.

Παρά τα καλά νέα, την ίδια στιγμή οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι δασικές πυρκαγιές έχουν πλήξει και τη λειτουργία των εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Καναδά που βρίσκεται στην περιφέρεια Φορτ Μακ Μάρεϊ.

Η πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, Ρέιτσελ Νότλεϊ, τόνισε ότι η μάχη με τις φλόγες έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, και κατάφερε να επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή, ενώ πλέον μπορεί να ξεκινήσει η επόμενη φάση της κυβερνητικής επιχείρησης για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πόλη οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που την έχουν εγκαταλείψει.

Περισσότεροι από 80 χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τους και, όπως έγινε γνωστό, η πυρκαγιά έχει μετατρέψει πολλές γειτονιές σε τέφρα. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει παρουσιάσει σημαντικές ζημίες, έχει διακοπεί το φυσικό αέριο, ενώ το νερό που τρέχει στις σωληνώσεις δεν είναι πόσιμο. Αξιωματούχοι των αρμόδιων φορέων επισημαίνουν ότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουν πότε θα είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιτρέψουν στα σπίτια τους, αλλά ήδη κάποια συνεργεία επρόκειτο να αναπτυχθούν στην πληγείσα περιοχή την Δευτέρα, προκειμένου να προσπαθήσουν να προετοιμάσουν την επιστροφή των κατοίκων.

Ο Ντέιβιντ Γιουρντίγκα, βουλευτής του τοπικού Κοινοβουλίου, έκανε περιοδεία στην πυρόπληκτη περιοχή και δηλώνει αισιόδοξος ότι τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. «Θα καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας πολύ ταχύτερα από ό,τι αρχικά πιστεύαμε. Μεγάλο μέρος της υποδομής βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τα σχολεία στέκονται, το νοσοκομείο στέκεται, όπως και το εργοστάσιο επεξεργασίας ύδατος», κατέληξε ο τοπικός βουλευτής και συνέχισε: «Πιστεύω ότι επισκέφθηκα σχεδόν ολόκληρο το Φορτ Μακ Μάρεϊ και ένα μεγάλο ποσοστό των σπιτιών στέκεται. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, δεν φαίνεται ότι έχει υπάρξει πυρκαγιά».

Τις επόμενες ημέρες προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής της Αλμπέρτα, Τσαντ Μόρισον, τόνισε ότι οι πυροσβέστες θα καταφέρουν να κατασβήσουν τις φωτιές σε πολλές περιοχές προστατεύοντας πιο αποτελεσματικά την πόλη. «Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι θετικά για εμάς», τόνισε ο Μόρισον, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η πυρκαγιά έχει φθάσει σε ένα σημείο καμπής. Επίσης, προσέθεσε: «Προφανώς είμαστε πολύ ευτυχείς που καταφέραμε να περιορίσουμε την πυρκαγιά περισσότερο από ό,τι είχαμε αρχικώς πιστέψει».

Λόγω της πελώριας δασικής πυρκαγιάς, η παραγωγή πετρελαίου του Καναδά έχει περιοριστεί κατά 25% και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της περιοχής, που είχε πληγεί ήδη λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή