Ρεπουμπλικανοί υπό την απειλή διάσπασης

Ρεπουμπλικανοί υπό την απειλή διάσπασης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέο βαθύ ρήγμα άνοιξε στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, απειλώντας να διαταράξει το συνέδριο του Ιουλίου στο Κλίβελαντ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποκλείσει τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν από την προεδρία της διοργάνωσης.

Η προετοιμασία για το συνέδριο του Κλίβελαντ έχει φέρει στο προσκήνιο τον υπαρκτό κίνδυνο διάσπασης του κόμματος. Τέσσερις από τους πέντε τελευταίους υποψηφίους προέδρους των Ρεπουμπλικανών –Τζορτζ Μπους, πατέρας και υιός, Τζον Μακέιν και Μιτ Ρόμνεϊ– ανακοίνωσαν ήδη την πρόθεσή τους να μην μεταβούν στη μεγαλούπολη του Οχάιο τον Ιούλιο.

Από τη μεριά του, ο Πολ Ράιαν, που οφείλει να προεδρεύσει του συνεδρίου, όπως απαιτεί η κομματική παράδοση, έχει δηλώσει ότι δεν είναι έτοιμος να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του τελευταίου και την απειλή του για αποκλεισμό του Ράιαν.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα αβεβαιότητας και διχασμού έκανε τις εταιρείες-χορηγούς του συνεδρίου να περιορίσουν σημαντικά τις δωρεές τους, αφήνοντας «μαύρη τρύπα» ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων (επί συνόλου 64 εκατ. δολ.) δέκα εβδομάδες πριν από την έναρξη των διαδικασιών.

Παρά την αποχώρηση των δύο τελευταίων διεκδικητών του χρίσματος, Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ, το ενδεχόμενο εσωκομματικών διενέξεων πριν από το συνέδριο δεν έχει αποσοβηθεί. Το νέο σημείο τριβής αφορά τις συντηρητικές περγαμηνές του Ντόναλντ Τραμπ, που οδηγεί ορισμένους Ρεπουμπλικανούς να εγείρουν πρωτάκουστες απαιτήσεις από υποψήφιο.

Ακτιβιστές του κόμματος έχουν ζητήσει από τον Τραμπ να κατονομάσει, πριν ακόμη φθάσει στο Κλίβελαντ, τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, το υπουργικό του συμβούλιο και τις προτάσεις του για δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία, λέγοντας ότι αυτό θα καθησύχαζε τους φόβους τους.

Στα τελευταία τους συνέδρια, οι Ρεπουμπλικανοί στρατολόγησαν ως ομιλητές γυναίκες, Αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους, σε μια προσπάθεια να αποσείσουν την εικόνα του «κόμματος των ηλικιωμένων λευκών ανδρών», όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times.

Ο κατάλογος ομιλητών του συνεδρίου του 2012, όμως, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ορκισμένους εχθρούς του Τραμπ, όπως η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, ο κυβερνήτης Σαντοβάλ της Νεβάδας και η γερουσιαστής του Νιου Χάμσαϊρ Κέλι Αγιόουτ. Πολλοί από αυτούς σχεδιάζουν να απέχουν από το συνέδριο του Κλίβελαντ.

Σε αυριανή ιδιωτική τους συνάντηση στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι Τραμπ και Ράιαν θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές του εκκεντρικού, λαϊκιστή υποψηφίου με τους κομματικούς μηχανισμούς. Το διακύβευμα του συμβιβασμού αυτού βρίσκεται στους 600 «δεδηλωμένους» συνέδρους του γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ. Ενδεχόμενη αρνητική ψήφος στον Τραμπ από τη μερίδα αυτή των συνέδρων θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά το κύρος του υποψηφίου.

Η εκστρατεία του Τραμπ καλείται, τέλος, να συγκεντρώσει κεφάλαια για την κάλυψη της χρηματοδοτικής «μαύρης τρύπας» του συνεδρίου, που –αν συνδυασθεί με το κόστος ασφαλείας– αναμένεται να φθάσει τα 30 εκατ. δολάρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή