Προηγείται ο «τιμωρός» Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες

Προηγείται ο «τιμωρός» Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό προβάδισμα στον λαϊκιστή Ροντρίγκο Ντουτέρτε δίνουν τα πρώτα, ανεπίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στις Φιλιππίνες. Ο 71χρονος πρώην εισαγγελέας, ο οποίος εκλέγεται από το 1988 δήμαρχος στο Νταβάο, τρίτη πολυπληθέστερη πόλη του αρχιπελάγους, φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 39%, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, σύμφωνα με το ινστιτούτο PPCRV, που έχει αναλάβει την καταμέτρηση των ψήφων για λογαριασμό της κυβέρνησης. Στη δεύτερη θέση, με διαφορά 5,3 εκατ. ψήφων και 16 ποσοστιαίων μονάδων, έρχεται ο Μαρ Ρόχας, ο οποίος υποστηριζόταν από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπενίνιο Ακίνο, και στην τρίτη, με μικρή διαφορά, η γερουσιαστής Γκράσε Πόε.

Οι προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες κρίνονται σε έναν μόνο γύρο, καθώς εκλέγεται όποιος αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους, ανεξαρτήτως ποσοστού.

Ο επονομαζόμενος και «τιμωρός» Ντουτέρτε παραλληλίζεται, στις Φιλιππίνες και διεθνώς, με τον Αμερικανό προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ λόγω του «αντισυστημικού» λαϊκισμού του, της τάσης του να κομπάζει δημοσίως για τις σεξουαλικές επιδόσεις του και τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του. Ο Ντουτέρτε προκάλεσε αποστροφή στη διεθνή κοινότητα όταν «αστειεύτηκε» ότι θα ήθελε να συμμετάσχει στον… βιασμό μιας Αυστραλέζας που είχε τραγικό τέλος στη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή των Φιλιππίνων το 1989, καθώς και όταν αποκάλεσε τον Πάπα «γιο πόρνης». Ο Μπενίνιο Ακίνο, γιος της πρώτης προέδρου των Φιλιππίνων μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, Κορασόν Ακίνο, προειδοποίησε τους πολίτες ότι ενδεχόμενη εκλογή του Ντουτέρτε θα μπορούσε να γυρίσει τη χώρα στην εποχή του δικτάτορα Φερντινάντο Μάρκος (1972 – 1986).

Πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας αποτελούν οι επανειλημμένες δηλώσεις του Ντουτέρτε υπέρ των εξωδικαστικών εκτελέσεων εγκληματιών (εμπόρων ναρκωτικών, παιδεραστών και απαγωγέων). Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί ότι ανέχθηκε επί σειρά ετών «τάγματα θανάτου» που ανέλαβαν την «εκκαθάριση» του Νταβάο από εγκληματικές συμμορίες.

Ωστόσο, η δημαγωγία του Ντουτέρτε γύρω από την εγκληματικότητα και τη διαφθορά των «ελίτ» βρήκε μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα, που έχουν αποξενωθεί από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Αν και στα έξι χρόνια της προεδρίας Ακίνο η οικονομία αναπτυσσόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6%, οι κοινωνικές ανισότητες παρέμειναν σκανδαλώδεις, με τον κοινωνικό πλούτο να συγκεντρώνεται σε ένα εκπληκτικά μικρό αριθμό οικογενειών. Η λαϊκή κατακραυγή εναντίον του ολιγαρχικού οικονομικού και πολιτικού συστήματος των Φιλιππίνων εξηγεί και την καταβαράθρωση του επίσημου υποψηφίου Μαρ Ρόχας, τυπικού εκπροσώπου των φιλιππινέζικων ελίτ.

Περίπου 45.000 υποψήφιοι διεκδίκησαν εκλόγιμες θέσεις στις παράλληλες εκλογές της Κυριακής για την προεδρία, το Κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της έντονα διχαστικής προεκλογικής περιόδου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή