Στα βήματα των Κένεντι, μια βόλτα στο αριστοκρατικό Νewport

Στα βήματα των Κένεντι, μια βόλτα στο αριστοκρατικό Νewport

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι και αν ο Τόμας Τζέφερσον έλεγε πως δεν υπάρχει φυσική αριστοκρατία, μόνον άνθρωποι που διακρίνονται για τις αρετές και τα ταλέντα τους; Παρά το ότι η Αμερική δεν διέθετε οικογένειες γαλαζοαίματων και πριγκιπικά σόγια, ανέπτυξε ένα είδος διακεκριμένης κοινωνικής τάξης που δεν σχετίζεται (αποκλειστικά) με το χρήμα αλλά και με την καταγωγή. Και μπορεί εμείς οι Ευρωπαίοι να είναι δύσκολο να αντιληφθούμε σε βάθος τι σημαίνει αμερικανική αρχοντιά, όμως μια επίσκεψη στο Newport της Νέας Αγγλίας λειτουργεί διαφωτιστικά, ως ξεφύλλισμα του libro d’oro της Ανατολικής Ακτής: οι Αστορ, οι Βάντερμπιλτ, οι Κένεντι, συνέδεσαν τις χαλαρές τους στιγμές με κομψές επαύλεις, παραλίες με λευκή άμμο και ξύλινα σκαριά.

Σήμερα η αύρα των κραταιών αυτών οικογενειών έχει σχεδόν σβήσει, όμως το θέρετρο που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της Βοστώνης διατηρεί κάτι από εκείνη την ατμόσφαιρα: την ψηλομύτικη θέαση των πραγμάτων από μια σεζλόνγκ μπροστά στον ωκεανό, τα εξαίσια εδέσματα με θαλασσινά, τα καλοφτιαγμένα γιοτ και τους ανθρώπους που θέλουν να περνάνε καλά μακριά από τους υπόλοιπους, περιφρουρώντας την ιδιωτικότητά τους. Οπως διαπίστωσα μέσα σε δύο ημέρες, μπορεί η Νέα Υόρκη να έχει τα Χάμπτονς, η Βοστώνη επίσης διαθέτει το δικό της μικρό σνομπ καταφύγιο: το Newport –μαζί με το γειτονικό Martha’s Vineyard– είναι η φυσαλίδα που κλείνει μέσα της μια ολόκληρη εποχή, η οποία ξεκινάει λίγο μετά την Αμερικανική Επανάσταση και φτάνει μέχρι και τη δεκαετία του 1950, με το προεδρικό ζεύγος Κένεντι να παραθερίζει εκεί. Πολλοί μάλιστα αποκαλούσαν χαϊδευτικά το μέρος «Ο καλοκαιρινός Λευκός Οίκος» μιας και είχε εξοχικό και ο Αϊζενχάουερ.

Οι καιρικές συνθήκες της επίσκεψής μου ήταν σίγουρα αντίξοες. Η Νέα Αγγλία φημίζεται για τους παγωμένους αέρηδες και τη βροχή της, τα τεράστια κύματα που θρυμματίζονται πάνω στους υφάλους με πίδακες νερού. Ομως το στεριανό τοπίο είναι ήπιο χωρίς μεγάλα υψώματα, με το βλέμμα να απλώνεται ελεύθερο για χιλιόμετρα χωρίς εμπόδια. Κυριαρχούν οι εκτάσεις με το μαλακό πράσινο χορτάρι και οι ακτές με την παλίρροια και την άμπωτη. Μόλις τραβηχτεί ο ωκεανός, μεγάλα κοχύλια τρίζουν κάτω από τα παπούτσια όσων κάνουν βόλτες στην άμμο. Καναδέζικες πάπιες και σμήνη από πουλιά κλέβουν την παράσταση, καθώς πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους σταθμούς των πτηνών. Οσο για τους κατοίκους, αυτά τα μέρη ήταν από τα πρώτα που εποικίστηκαν στα τέλη του 1600 και έτσι είναι υπερήφανοι για την ιστορία τους, που περιλαμβάνει αρκετά αρχικά κεφάλαια της μεγάλης αμερικανικής αφήγησης.

Οι οικοδεσπότες μου αποφάσισαν να ορίσουν ως εκκίνηση της περιήγησης την εκκλησία όπου έγιναν οι γάμοι της Τζάκι και του JFK. Η εκκλησία Saint Mary βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και τον κεντρικό οικισμό. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1953 ο πιο διάσημος, όμορφος και φιλόδοξος γερουσιαστής της Ουάσιγκτον, ο JFK, παντρεύτηκε τη Ζακλίν Μπουβιέ, που είχε περάσει όλα τα παιδικά της καλοκαίρια στο νησί, σε μια φάρμα που ανήκε στον θετό της πατέρα. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες έγιναν εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου και το Newport έγινε γνωστό ακόμα και στην Ευρώπη ως κάτι εφάμιλλο του Κάπρι, του Μονακό, της Νίκαιας. Κάποια χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Κένεντι πόζαρε ως τρυφερός πατέρας, κρατώντας στην αγκαλιά του τον γιο του, σε μία από τις παραλίες. Η μοίρα στάθηκε σκληρή με τον Τζον Τζον που έχασε τη ζωή του όταν το ιδιωτικό του αεροπλάνο συνετρίβη στο νησί Martha’s Vineyard.

Η βόλτα μας συνεχίστηκε προς τις παραλίες όπου το καλοκαίρι η θερμοκρασία του νερού φτάνει μέχρι και τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ιστιοπλόοι λατρεύουν τα επικίνδυνα αυτά περάσματα, διότι χρειάζεται περισσή τέχνη στο τιμόνι και στα πανιά, όπως ξέρουν όσοι έπαιρναν μέρος και στο America’s Cup. Κάθε τόσο βρισκόμασταν μπροστά σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Από τις γνωστότερες είναι εκείνη που ονομάζεται Breakers και ανεγέρθη στα τέλη του 19ου αιώνα για τα μέλη της διάσημης οικογένειας των Βάντερμπιλτ. Εχει 70 δωμάτια, θαυμάσια έπιπλα, πίνακες και πορσελάνες, και είναι επισκέψιμη. Τα περισσότερα από τα διάσημα σπίτια έχουν αλλάξει ενοίκους αλλά και χρήσεις. Αλλα έχουν γίνει πολυτελή διαμερίσματα, μερικά μετατράπηκαν σε εστιατόρια και λέσχες, ενώ λίγα ανήκουν σε απογόνους των παλαιών εύπορων οικογενειών. Η φάρμα Χάμερσμιθ, της οικογένειας της Τζάκι, στέκει πάντως αγέρωχη. Η πλειονότητα των επαύλεων παραμένει απροσπέλαστη πίσω από βαριά κάγκελα που αποτρέπουν την πρόσβαση, κάτι που συμβαίνει και σε μεγάλο τμήμα των ακτών, οι οποίες βρίσκονται μπροστά από αυτά τα μικρά αμερικανικά παλάτια. Το μόνο προσβάσιμο στους κοινούς θνητούς ήταν ο αστακός, που τον φτιάχνουν με τρομερή μαστοριά σε αυτά τα μέρη…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή