Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, την πόλη που επλήγη από τις πυρηνικές βόμβες των Αμερικανών κατά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, θα πραγματοποιήσει την ιστορική επίσκεψη στις 27 Μαΐου, αφού προηγουμένως παρευρεθεί στη διάσκεψη των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G7) στη νότια Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η επίσκεψη αποτελεί προσπάθεια να επισημανθεί η δέσμευση των ΗΠΑ στην «ειρήνευση και την ασφάλεια ενός κόσμου χωρίς πυρηνικούς εξοπλισμούς». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί το Πάρκο του Μνημείου στην Ειρήνη, «όπου θα κοινοποιήσει τις διαπιστώσεις του για τη σημασία του Μνημείου, αλλά και για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί», όπως τουλάχιστον ανέφερε ο σύμβουλος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Αμερικανού προέδρου, Μπεν Ρόουντς. Η επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη έρχεται πολλούς μήνες μετά την έντονη φημολογία.

Το χρονικό της επίθεσης

Στις 6 Αυγούστου 1945, οι ΗΠΑ έριξαν την πρώτη πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 140.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί που επιβίωσαν του αρχικού πλήγματος αλλά πέθαναν αργότερα λόγω της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια. Τρεις ημέρες αργότερα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έριξαν και δεύτερη πυρηνική βόμβα, στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας περίπου 74.000 ανθρώπους. Τα δύο πλήγματα παραμένουν αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με πολλούς να πιστεύουν ότι τα πυρηνικά πλήγματα έθεσαν τέρμα στην κτηνωδία του πολέμου, αποτρέποντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής εισβολής στην Ιαπωνία. Αλλοι πιστεύουν ότι η ρίψη των δύο βομβών εναντίον αμάχων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η επίσκεψη Ομπάμα ακολουθεί αυτή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος επισκέφθηκε τη Χιροσίμα πριν από ένα μήνα. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε δηλώσει τότε πως η επίσκεψη τον «είχε συγκινήσει βαθιά» και είχε τονίσει ότι «όλοι πρέπει να επισκεφθούν τη Χιροσίμα και, όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι».

Επί χρόνια η Ιαπωνία ζητεί από τους παγκόσμιους ηγέτες να επισκεφθούν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, προκειμένου να δουν ιδίοις όμμασι τη φρίκη που προκάλεσαν οι πυρηνικοί βομβαρδισμοί και να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για την κατάργηση των πυρηνικών οπλοστασίων. Πολλοί πιστεύουν ότι η επίσκεψη Ομπάμα αποτελεί έμπρακτη συγγνώμη, μια συγγνώμη που καθυστέρησε σχεδόν 70 χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα εξοργίσει τους αντιπάλους του, όπως και μέλη των ενόπλων δυνάμεων που κατά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβαν προεδρικές διαταγές για να ρίξουν τις δύο βόμβες.

Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα συμπληρωθούν 75 χρόνια από την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ. Για αυτόν τον λόγο πιθανώς ο Λευκός Οίκος βιάζεται να καταστήσει σαφές ότι η επίσκεψη Ομπάμα δεν αποτελεί συγγνώμη.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ηγέτη θα έχει και συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή κατά τη οποία η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Κατά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, οι αινιγματικοί της ηγέτες δεσμεύθηκαν ότι θα εξακολουθήσουν την ανάπτυξη των οπλικών τους συστημάτων, παρότι η πρακτική αυτή έχει ήδη οδηγήσει στην επιβολή σκληρών κυρώσεων στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή