Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την παραίτηση την Τρίτη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μέλους του μικρού κόμματος ABV που αποφάσισε να μην στηρίζει πλέον άνευ όρων την κυβέρνηση.

Το ABV, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ, εκπροσωπείται με 11 βουλευτές και εξασφάλιζε στην κυβέρνηση κοινοβουλευτική πλειοψηφία 125 εδρών σε σύνολο 240.

Το κόμμα GERB του Μπορίσοφ εξέλεξε μόνο 83 βουλευτές στις εκλογές του 2014 και σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ (BR, 23 έδρες). Ήδη, 10 βουλευτές του BR έχουν περάσει στην αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση στο εξής θα πρέπει να περνάει τα νομοσχέδια από το κοινοβούλιο συμμαχώντας κατά περίπτωση με τα μικρότερα, αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Ο Μπορίσοφ στηριζόταν μέχρι σήμερα στο ABV και στο εθνικιστικό Πατριωτικό Μέτωπο (18 βουλευτές). Η αποχώρηση του ABV από την κυβέρνηση ενισχύει το Πατριωτικό Μέτωπο και τις εθνικιστικές θέσεις του.

Πρόσφατα το κόμμα αυτό είχε προτείνει ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν το νικάμπ, το ισλαμικό ένδυμα που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια.

Το ABV, που προήλθε από τη διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), ενδέχεται να κατεβάσει κοινό υποψήφιο με το κόμμα αυτό στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή