Ο Σαπέν παραδέχθηκε την απρεπή συμπεριφορά του

Ο Σαπέν παραδέχθηκε την απρεπή συμπεριφορά του

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την «απρεπή» του συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκα δημοσιογράφο παραδέχθηκε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ανατρέποντας τις προηγούμενες διαψεύσεις του για το περιστατικό και προσθέτοντας ένα ακόμη σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στο ήδη βεβαρυμένο σχετικό «μητρώο» της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ο Σαπέν παραδέχθηκε ότι «προέβη σε άτοπο σχόλιο» ενώ είχε τοποθετήσει το χέρι του στην πλάτη της γυναίκας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου πέρυσι, αρνούμενος ωστόσο ότι τράβηξε το λάστιχο του εσωρούχου της, που περίσσευε πάνω από το παντελόνι της, καθώς αυτή είχε σκύψει μπροστά του.

Η παραδοχή του Σαπέν ακολουθεί το σκάνδαλο που ξέσπασε τη Δευτέρα μετά τις καταγγελίες οκτώ γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση από τον αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, τον Οικολόγο Ντενί Μποπέν, που οδήγησαν στην παραίτησή του και στην έναρξη εισαγγελικής έρευνας. Στη χθεσινή του δήλωση, ο Σαπέν ανέφερε: «Οι πράξεις μου δεν είχαν σεξιστικό ή επιθετικό κίνητρο. Το γεγονός, όμως, ότι η δημοσιογράφος εθίγη σημαίνει ότι τα λόγια και οι πράξεις μου ήταν απρεπείς και ζητώ συγγνώμη για αυτά. Αμέσως μετά το περιστατικό, που εκτυλίχθηκε ενώπιον 20 ανθρώπων στο Νταβός, η δημοσιογράφος ζήτησε να μου μιλήσει κατ’ ιδίαν και μου εξέθεσε τη διαφωνία της. Ζήτησα αμέσως ειλικρινά συγνώμη».

Λίγες ώρες νωρίτερα, όμως, ο Σαπέν αρνείτο κατηγορηματικά το συμβάν: «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς δυσφημιστικοί και ψευδείς». Η υπόθεση αποκαλύφθηκε αρχικά τον Απρίλιο, χάρη στη δημοσίευση βιβλίου με σχετικά περιστατικά και δράστες μέλη της γαλλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η δημοσιογράφος στο Νταβός είχε σκύψει όταν ένιωσε το χέρι του Σαπέν να πιάνει το λάστιχο του εσωρούχου της, που είχε βγει από το επάνω μέρος του παντελονιού της. Ο υπουργός τράβηξε το λάστιχο και το άφησε ξανά προτού πει: «Τι είναι αυτό που δείχνεις εδώ;».

Ο Σαπέν φέρεται να είχε υποβαθμίσει τότε το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το «σχολικού επιπέδου αστείο» και λέγοντας ότι η δημοσιογράφος είχε αντιδράσει υπερβολικά σε αυτό.

Την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την αποκάλυψη του «αστείου» στο Νταβός, ο Σαπέν χαρακτήρισε τα περιστατικά παρενόχλησης με δράστη τον Μποπέν «ανεπίτρεπτα», τονίζοντας ωστόσο ότι η διαλεύκανσή τους αφορά τη Δικαιοσύνη.

Την υπόθεση Μποπέν σχολίασε χθες και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, λέγοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι το δικαίωμα κάθε γυναίκες να πει «όχι» είναι δεδομένο και απόλυτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή