Τριγμοί στη συμφωνία Ε.Ε. – Αγκυρας

Τριγμοί στη συμφωνία Ε.Ε. – Αγκυρας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. «Σε πολύ επικίνδυνο σημείο» βρίσκεται η υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ. Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Μποζκίρ στο Στρασβούργο επισφράγισε τις διαφορές των δύο πλευρών, καθώς η απόφαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να παγώσει τη διαδικασία χορήγησης βίζας, εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις, βρήκε ευρεία στήριξη από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής, η ευρωπαϊκή ηγεσία φαίνεται να βρίσκεται σε άρνηση σε σχέση με τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η πολιτική για την Ελλάδα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν καταρρέουν τόσο εύκολα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει και πάλι πρόσφυγες να διασχίσουν το Αιγαίο.

Πάντως την Τρίτη, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Μπουρχάν Κουτσού, έγραψε στο Τwitter ότι το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ σημαντικής απόφασης. «Αν αύριο πάρει τη λάθος απόφαση, θα στείλουμε όλους τους πρόσφυγες», έγραψε ο Κουτσού.

Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας προβλέπει κατάργηση της βίζας εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν για Τούρκους υπηκόους το αργότερο στις 30 Ιουνίου. «Για την ώρα, δεν μπορούμε να αρχίσουμε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση της βίζας δεν θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων στις οποίες έχει συμφωνήσει. Ο κ. Σουλτς επανέλαβε ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία «έχει τόσο πλατύ πεδίο εφαρμογής, που θεωρούμε ότι κάποιες διατάξεις δεν αφορούν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά, παραδείγματος χάριν, την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου».

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και οι εκπρόσωποι των Πρασίνων. Η ξενοφοβική Δεξιά είναι επίσης αναφανδόν εχθρική προς την ελεύθερη είσοδο Τούρκων στην Ε.Ε. και συνολικά προς τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Στη Γερμανία, πάνω από το 60% του πληθυσμού τάσσεται κατά της ελεύθερης εισόδου Τούρκων στην Ε.Ε., ενώ η γαλλική ηγεσία το τελευταίο που επιθυμεί είναι να στείλει ψηφοφόρους στις αγκάλες της Μαρίν Λεπέν. Η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών προσφέρει επίσης στην ευρωπαϊκή ηγεσία επιχειρήματα εναντίον όσων την κατηγορούσαν ότι «πούλησε την ψυχή της» στον σουλτάνο Ερντογάν. Χθες ο Μ. Σουλτς καταφέρθηκε ευθέως εναντίον του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος, του οποίου το αξίωμα είναι διακοσμητικό, συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν απέπεμψε τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ήταν ο κύριος δίαυλος συνεννόησης της Αγκυρας με το Βερολίνο.

Η Σουηδέζα βουλευτής της Αριστεράς Μάλιν Μπιορκ αμφισβήτησε τον κεντρικό ρόλο των κριτηρίων. «Ολο αυτό δεν έχει σχέση με την τήρηση ή όχι των κριτηρίων, είναι μια καθαρά πολιτική διαδικασία στην οποία η Ε.Ε. έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί πάρα πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Χθες ο κ. Μποζκίρ διεμήνυσε και επισήμως στο Ευρωκοινοβούλιο ότι είναι «εντελώς αδύνατο» για την Τουρκία να αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, «συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα». «Θέλουμε να διασώσουμε το πακέτο της συμφωνίας», είπε ο Τούρκος υπουργός, «αλλά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστρατήγηση του χρονοδιαγράμματος». Ο Β. Μποζκίρ υποστήριξε ότι το πρόβλημα ανέκυψε μόλις τις τελευταίες ημέρες και ότι «η ελευθερία του Τύπου δεν περιλαμβανόταν στον οδικό χάρτη για την κατάργηση της βίζας».

Οι εκτιμήσεις στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου ήταν ότι η τελική έκβαση της συμφωνίας θα κριθεί από το τι θα πουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η κατάρρευσή της δεν συμφέρει ούτε τον Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στα 6 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, καθώς και στα πολιτικά οφέλη που θα αποκομίσει από την κατάργηση της βίζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή