Δυναμική άνοδος της δημοτικότητας Τραμπ

Δυναμική άνοδος της δημοτικότητας Τραμπ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση δυναμικής ανόδου βρίσκεται η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ, μία εβδομάδα μετά την οριστική επικράτησή του στη μάχη των προκριματικών εκλογών και την απόσυρση των δύο τελευταίων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων που διεκδικούσαν το προεδρικό χρίσμα, του γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ και τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, ο αμφιλεγόμενος μεγαλοεπιχειρηματίας έκλεισε στα όρια του στατιστικού λάθους την ψαλίδα που τον χώριζε από τη Χίλαρι Κλίντον, σχεδόν βέβαιη υποψήφια των Δημοκρατικών. Σε πανεθνική κλίμακα, ο Τραμπ φέρεται να συγκεντρώνει το 40% των προτιμήσεων ψήφου, έναντι 41% της Κλίντον. Η προηγούμενη πανεθνική δημοσκόπηση, μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδινε στην πρώην υπουργό Εξωτερικών άνετο προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων.

Ούριο άνεμο στα πανιά του Τραμπ έφεραν και τα αποτελέσματα των προχθεσινών προκριματικών εκλογών στις πολιτείες της Δυτικής Βιρτζίνια και της Νεμπράσκα. Ο Τραμπ επικράτησε σαρωτικά και στις δύο πολιτείες έναντι των Κρουζ και Κέισικ, οι οποίοι, αν και είχαν δηλώσει ότι αποσύρονται, διατήρησαν τα ψηφοδέλτιά τους και στις δύο αναμετρήσεις, ευελπιστώντας σε κάποιο «θαύμα» που θα μπορούσε να τους ξαναβάλει στη μάχη. Σχεδόν το σύνολο των εκλεκτόρων από τις δύο πολιτείες προσμετρώνται υπέρ του Τραμπ, ο οποίος ελάχιστα απέχει πλέον από το να «κλειδώσει» και μαθηματικά την απόλυτη πλειοψηφία στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, που θα αναδείξει επίσημα τον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Αντίθετα, η Χίλαρι Κλίντον έδωσε ένα νέο δείγμα ότι είναι περισσότερο ευάλωτη απ’ όσο θα ήθελαν να πιστεύουν οι οπαδοί της. Ο αριστερός ανθυποψήφιός της Μπέρνι Σάντερς επικράτησε με εντυπωσιακή άνεση της Κλίντον στη Δυτική Βιρτζίνια, μια περιοχή που πλήττεται όσο λίγες από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.

Η νέα αποτυχία της Χίλαρι Κλίντον δεν αναιρεί τη συντριπτική υπεροχή της σε αριθμό εκλεκτόρων, που είναι πρακτικά αδύνατο να ανατραπεί. Παρατείνουν, ωστόσο, την εσωτερική διαμάχη στο Δημοκρατικό Κόμμα, υποχρεώνοντας την Κλίντον σε έναν εξαντλητικό διμέτωπο με τους Τραμπ και Σάντερς, κυρίως δε ενισχύει τους φόβους ότι ενδέχεται να χάσει κρίσιμες πολιτείες, με μεγάλο πληθυσμό βιομηχανικών εργατών και ανέργων στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου απέναντι στον λαϊκιστή Τραμπ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αντιπαθής στην πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών (κάτι που ισχύει, σε λίγο μικρότερο βαθμό, και για τη Χίλαρι Κλίντον), ενώ ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει πρωτοφανή εσωτερική αμφισβήτηση. Οι δύο πρώην πρόεδροι Μπους και οι δύο τελευταίοι προεδρικοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν και Μιτ Ρόμνεϊ, έχουν δηλώσει ότι δεν θα προσέλθουν στο συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε ότι «δεν είναι ακόμη έτοιμος» να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Τραμπ.

Μια πρώτη ένδειξη για τη δυνατότητα γεφύρωσης αυτών των αντιθέσεων θα έρθει σήμερα, με τις συναντήσεις που θα έχει στο Καπιτώλιο ο Τραμπ με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή και τη Γερουσία. Πάντως, την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν θεαματικά οι βουλευτές και οι γερουσιαστές που τάσσονται, μαχητικά ή απρόθυμα, στο πλευρό του Τραμπ προκειμένου να αποκλείσουν μια νέα νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές.

Ισχυρή υποστήριξη βρίσκει η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ και στη μακρινή… Ινδία! Μέλη της ακροδεξιάς ινδουιστικής σέχτας Χίντου Σένα πραγματοποίησαν θρησκευτική τελετή σε πάρκο στο Νέο Δελχί, προσφέροντας αναθήματα στους θεούς, ώστε να επικρατήσει ο εκλεκτός τους. Οι ακραία επιθετικές έναντι των μουσουλμάνων τοποθετήσεις του Τραμπ βρήκαν ευήκοα ώτα στους Ινδούς υπερεθνικιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή