ΚΟΣΜΟΣ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στην Ιταλία

exarthrothike-kykloma-diakinisis-metanaston-stin-italia-2133353

Τριάντα επτά άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη Σομαλία απελευθέρωσαν χθες οι ιταλικές αρχές από διαμερίσματα της Κατάνης, στα οποία τους κρατούσαν διακινητές μέχρις ότου λάβουν πληρωμή από τις οικογένειές τους. Στα πλαίσια της επιχείρησης, συνελήφθησαν επτά άτομα, ενώ άλλα μέλη του δικτύου πιθανολογείται ότι βρίσκονται εκτός Ιταλίας.

Η αστυνομία έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που αναζητούσε Σομαλούς στους καταυλισμούς στους οποίους μεταφέρονται όσοι διασώζονται κατά τον διάπλου της Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική. Εν συνεχεία, τους μετέφερε σε διαμερίσματα όπου τους κρατούσε μέχρις ότου τα μέλη των οικογενειών τους στείλουν χρήματα. Δεν είναι σαφές αν τα χρήματα αυτά ήταν λύτρα για την απελευθέρωσή τους ή αν ήταν πληρωμή για την «προώθησή» τους σε βορειότερους προορισμούς.

Οι Σομαλοί αποτελούν περίπου το 10% όσων φθάνουν στην Ιταλία, ενώ σπανίως ζητούν άσυλο στη χώρα, προσπαθώντας να μεταβούν στη Βόρεια Ευρώπη.

«Αυτά τα οργανωμένα δίκτυα θα συνεχίσουν να μεγεθύνονται. Δεν είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κατάνης, Μαρτσέλο Καρντόνα, μετά τις συλλήψεις. Οι Αρχές της Κατάνης εξάρθρωσαν παρόμοια οργάνωση το 2014, η οποία εστίαζε στη διακίνηση μεταναστών από την Ερυθραία.

Εως την 10η Μαΐου, 31.250 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία με βάρκες και πλοιάρια, αριθμός μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας. Φέτος περίπου 2.500 Σομαλοί έχουν φτάσει στην Ιταλία, ενώ το 2015 συνολικά είχαν φτάσει 12.176.