Σε δίκη παραπέμπεται η Ρούσεφ

Σε δίκη παραπέμπεται η Ρούσεφ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυλαία μιας μακράς περιόδου 13 ετών, κατά την οποία το αριστερών καταβολών Κόμμα Εργατών κυβέρνησε τη Βραζιλία, έπεσε χθες τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), όταν η Γερουσία αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ. Με την απόφαση αυτή, που λήφθηκε με 55 ψήφους έναντι 22, η 68χρονη πρόεδρος, η οποία στα νιάτα της πολέμησε το δικτατορικό καθεστώς της χώρας της από τις γραμμές μιας ένοπλης μαρξιστικής οργάνωσης και βασανίστηκε από όργανα της χούντας, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, προσωρινά τουλάχιστον, από το αξίωμά της και να παραδώσει την εξουσία στον 71χρονο κεντροδεξιό αντιπρόεδρο της χώρας Μισέλ Τέμερ.

Η τύχη της Ρούσεφ θα κριθεί οριστικά με την εκδίκαση της υπόθεσής της από τη Γερουσία, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει περί τους έξι μήνες. Εάν κριθεί ένοχη για το αδίκημα που της προσάπτουν, η καθαίρεσή της θα οριστικοποιηθεί, κάτι που πιθανότατα θα πυροδοτήσει πρόωρες προεδρικές εκλογές. Η οριστική καθαίρεση της Ρούσεφ απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, την οποία φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα διαθέτει η αντιπολίτευση, βάσει του αποτελέσματος της χθεσινής ψηφοφορίας.

Η απόφαση της Γερουσίας προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις σε ένα βαθιά πολωμένο κοινωνικό σώμα. Στο Σάο Πάολο και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, οπαδοί της αντιπολίτευσης γιόρτασαν με πυροτεχνήματα και χορούς την παραπομπή της Ρούσεφ. Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Κόμματος Εργατών συγκρούονταν με αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και άλλες πόλεις, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα» εναντίον της εκλεγμένης προέδρου.

Ο Μισέλ Τέμερ αναμενόταν να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση χθες το βράδυ (τοπική ώρα). Δίνοντας μια πρόγευση της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, κορυφαίος οικονομικός του σύμβουλος δήλωσε ότι ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας θα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων λιτότητας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που έχει εκτοξευθεί στο 10% του ΑΕΠ.

Παρότι απολαμβάνει της υποστήριξης των βραζιλιάνικων οικονομικών ελίτ, ο Τέμερ έχει δύσβατο δρόμο μπροστά του. Η δημοτικότητά του είναι ακόμη χαμηλότερη και από εκείνη της Ρούσεφ, καθώς μόλις το 1-2% των Βραζιλιάνων δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε, ενώ άνω του 60% τάσσεται υπέρ της καθαίρεσης και του ιδίου. Σημειώνεται ότι, ενώ η Ρούσεφ δεν έχει κατηγορηθεί για το μέγα σκάνδαλο Petrobras ή άλλες παρόμοιες υποθέσεις που συγκλονίζουν τη χώρα, ο Τέμερ βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών και το κόμμα του εμπλέκεται, ακόμη περισσότερο από το Κόμμα Εργατών, σε υποθέσεις διαφθοράς. Επιπλέον, μεγάλο μέρος των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βελτίωσαν τη θέση τους στα 13 χρόνια της διακυβέρνησης από τον αριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τη στενή συνεργάτιδά του Ντίλμα Ρούσεφ, ανησυχούν για το κοινωνικό τίμημα της φιλελεύθερης πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Τέμερ.

Η πολιτική αναστάτωση στη Βραζιλία προκαλεί ανησυχία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πρόκειται να διεξαχθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον προσεχή Αύγουστο. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή