Κάμερον, Ελισάβετ σε άκομψα διπλωματικά σχόλια

Κάμερον, Ελισάβετ σε άκομψα διπλωματικά σχόλια

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετικά σπάνια –στα 64 χρόνια που βρίσκεται στον βρετανικό θρόνο– γκάφα διέπραξε η βασίλισσα Ελισάβετ. Στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου συνελήφθη από «αδιάκριτη» κάμερα να χαρακτηρίζει «πολύ αγενείς» (very rude) Κινέζους αξιωματούχους οι οποίοι συνόδευαν τον πρόεδρο της χώρας τους, Σι Τζινπίνγκ, στην επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το περιστατικό συνέβη στη διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας της βασίλισσας με την αξιωματικό της αστυνομίας του Λονδίνου, Λούσι ντ’ Ορσι, η οποία είχε την εποπτεία των μέτρων ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Σι. Η αστυνομικός περιέγραψε τις «δυσκολίες» που συνάντησε στην αποστολή της, επισημαίνοντας ότι Κινέζοι αξιωματούχοι αποχώρησαν από συνάντηση με την Μπάρμπαρα Ούντγουορντ, πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κίνα, δηλώνοντας ορθά – κοφτά ότι η επίσκεψή τους τελείωσε. «Υπήρξαν πολύ αγενείς με την πρεσβευτή», ακούγεται να σχολιάζει η βασίλισσα στο βίντεο που κατέγραψε η κάμερα και έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου.

Τόσο το Λονδίνο όσο και το Πεκίνο κατέβαλαν προσπάθειες να υποβαθμίσουν τη σημασία του συμβάντος. Εκπρόσωπος των Ανακτόρων αρνήθηκε να σχολιάσει «ιδιωτικές συνομιλίες της βασίλισσας», ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Σι υπήρξε «εξαιρετικά επιτυχής», για να προσθέσει: «Η σχέση μας με την Κίνα είναι πολύ ισχυρή και ενισχύθηκε περαιτέρω από την επιτυχία αυτής της επίσκεψης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, ο οποίος ρωτήθηκε για το συμβάν, αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως τα λεγόμενα της βασίλισσας Ελισάβετ και περιορίστηκε να σημειώσει ότι η επίσκεψη Σι στο Λονδίνο «υπήρξε άκρως επιτυχής». Σημειώνεται, πάντως, ότι οι κινεζικές αρχές διέκοψαν την εκπομπή του BBC όταν έγινε αναφορά στην επίμαχη συνομιλία της βασίλισσας.

Σχόλια Κάμερον

Την ίδια ημέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «συνελήφθη» από μια άλλη, «αδιάκριτη» κάμερα να προβαίνει σε ελάχιστα διπλωματικά σχόλια, και πάλι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Στη διάρκεια δεξίωσης, με αφορμή διεθνή σύνοδο εναντίον της διαφθοράς, την οποία διοργάνωσε η γραμματεία της Κοινοπολιτείας, ο Βρετανός πρωθυπουργός ψιθύρισε στη βασίλισσα Ελισάβετ ότι στην εν λόγω διάσκεψη επρόκειτο να πάρουν μέρος «ηγέτες πολλών εξαιρετικά διεφθαρμένων χωρών». Προσέθεσε δε ότι «η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι ίσως οι δύο πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου».

Σχολιάζοντας χθες, από το βήμα της διάσκεψης, την αναφορά του Κάμερον στη χώρα του, ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχάρι, δήλωσε: «Δεν θα απαιτήσω από οποιονδήποτε να ζητήσει συγγνώμη. Ολο κι όλο που ζητώ είναι η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων», κάνοντας λόγο για «κλεμμένο πλούτο» της χώρας του, που βρίσκεται στις βρετανικές τράπεζες. «Αυτό ζητώ. Τι να την κάνω τη συγγνώμη;» κατέληξε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, καταχειροκροτούμενος από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των νιγηριανών αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη σύνοδο. Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι εξελέγη πρόεδρος της Νιγηρίας τον περασμένο χρόνο, έχοντας δεσμευθεί ότι θα διεξαγάγει αδυσώπητο πόλεμο εναντίον της ενδημικής διαφθοράς, που πλήττει τη μεγάλη αφρικανική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή